Terroristák robbanthatták fel a máltai újságírónőt

Mosta, 2017. október 16. Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónő autójának roncsa egy út menti mezőn 2017. október 16-án, miután a riportert a gépkocsijába rejtett pokolgéppel a Mostában lévő otthonának közelében meggyilkolták. (MTI/AP/Rene Rossignaud)
Vágólapra másolva!
Terroristák által használt robbantószerrel robbantották fel Daphne Caruana Galizia újságírónő kocsiját.
Vágólapra másolva!

Az oknyomozó újságírónővel - aki korábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét -

merényletben végeztek hétfőn,

néhány méterre az otthonától. Az 53 éves Galizia autója akkor robbant fel, amikor beindította.

A The Times of Malta című napilap értesülései szerint a robbanás ereje és egy szemtanú beszámolója szerint az elkövetők Semtexet használtak, amelyet gyakran alkalmaznak nagyszabású robbantásokhoz.

Az újságírónő autójának roncsa Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

A máltai kormány külföldi szakértők segítségét kérte a nyomozáshoz. Az Európai Néppárt "független nemzetközi vizsgálatot" követelt az ügyben.

- írta Twitter-oldalán az Európai Parlament legnagyobb pártjának vezetője, Manfred Weber.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban

megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll,

s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Joseph Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány.

Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában. Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Angela Merkel német kancellár mások mellett szintén elítélte a merényletet, és közölte, hogy az

újságírók biztonsága és szabadsága kulcsfontosságú

a demokrácia működéséhez.

Kedd éjjel Adrian Delia Joseph Muscat lemondását követelte, amiért nem sikerült gondoskodnia Galizia biztonságáról. Muscat szerint az újságírónő elutasította a rendőri védelmet.

Meggyilkoltak a máltai újságírónőt, Daphne Caruana Galiziáthttp://www.life.hu/news/20171017-meggyilkoltak-a-maltai-ujsagironot-daphne-caruana-galiziat.html