Donald Tusk az EU-csúcson: Van esély a földközi-tengeri migránsútvonal lezárása

TUSK, Donald
Brüsszel, 2017. március 9. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezleten 2017. március 9-én, miután újraválasztották az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat - közölte az Európai Tanács elnöke a csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozó szünetében. Orbán Viktor már délben arról beszélt, hogy Olaszországot kell segíteni, Donald Tusk most ezt ismételte el.
Vágólapra másolva!
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Tusk kiemelte: segíteni kell Olaszországot a migrációs válság kezelésében, a bevándorlóáradat megfékezésében, valamint "elegendő" támogatásban kell részesíteni az észak-afrikai országokat.

"Már heteken belül konkrét eredmények várhatók" - mondta.

Az Afrikából érkező migránsokkal kapcsolatban Orbán Viktor Brüsszelbe érkezve felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz hasonló pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, mégpedig közvetlenül Olaszországnak.

Orbán Viktor és Angela Merkel Forrás: Bundesregierung

Róma pedig erre a pénzügyi keretre támaszkodva folytathatja erőfeszítéseit az Észak-Afrikából kiinduló migrációs hullám leállítására. „Olaszországot támogatni kell abban, hogy megvédje saját illetve Európa határait" – fogalmazott a miniszterelnök.