Donald Tusk az EU-csúcson: Van esély a földközi-tengeri migránsútvonal lezárása

2017.10.19. 21:05

Az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat - közölte az Európai Tanács elnöke a csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozó szünetében. Orbán Viktor már délben arról beszélt, hogy Olaszországot kell segíteni, Donald Tusk most ezt ismételte el.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökeForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Tusk kiemelte: segíteni kell Olaszországot a migrációs válság kezelésében, a bevándorlóáradat megfékezésében, valamint "elegendő" támogatásban kell részesíteni az észak-afrikai országokat.

"Már heteken belül konkrét eredmények várhatók" - mondta.

Az Afrikából érkező migránsokkal kapcsolatban Orbán Viktor Brüsszelbe érkezve felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz hasonló pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, mégpedig közvetlenül Olaszországnak.

Orbán Viktor és Angela MerkelForrás: Bundesregierung

Róma pedig erre a pénzügyi keretre támaszkodva folytathatja erőfeszítéseit az Észak-Afrikából kiinduló migrációs hullám leállítására. „Olaszországot támogatni kell abban, hogy megvédje saját illetve Európa határait" – fogalmazott a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK