Videót tett közzé vezetőjéről egy fegyveres csoport, hogy bizonyítsa, nem halt meg

2017.10.19. 01:01

Videót tett közzé szerdán a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szíriai szélsőséges fegyveres szervezet vezetőjéről, Abu Mohammad al-Dzsúlániról, hogy bizonyítsa, ellentétben az orosz haderő állításával, a vezér jó egészségnek örvend.

Az orosz védelmi tárca korábban azt közölte, hogy október 3-án légicsapást mértek Dzsúlánira és a vele tanácskozó parancsnokaira. A tárca szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy azt állította, hogy

12 harctéri parancsnok halt meg a légitámadásban, és megsemmisítette a szervezet vezérének mintegy ötventagú testőrségét is.

Oroszország azt is közölte, hogy bár Dzsúláni túlélte a légicsapást, válságos állapotban van, egy karját pedig elveszítette.

A felvételen, amelynek valódiságát még nem erősítették meg illetékesek, a HTS továbbra is kétkarú vezére katonákat okít, és láthatóan jó egészségnek örvend, sebesülésnek nincsenek láthatói jelei rajta.

Az orosz állítást nemcsak a HTS, hanem a szíriai háború eseményeiről rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) is cáfolta.

Al-Dzsúláni korábban az an-Núszra Front vezetője volt.

A szervezet idővel szakított az al-Kaidával, és felvette a Dzsabhat Fatah as-Sám nevet. Ezt követően pedig összeolvadt más szélsőséges csoportokkal, aminek eredményeképpen létrejött a Haját Tahrír as-Sám nevű, a Szíria északnyugati részén található Idlíb tartományban jelenleg nagy befolyással bíró ernyőszervezet.

Al-Dzsúláni a HTS első vezetőjének, Abu Dzsabernek vette át pozícióját, miután Dzsaber lemondott.