Több ezer lakost evakuálnak Japánban

Fülöp-szigetek, 2017. október 21. Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) és a NASA által 2017. október 21-én közreadott felvételen a Lan tájfun közelít a Fülöp-szigetek felé. A négyes erősségű tájfun délről fenyegeti Japán Honsu szigetét, Tokiót október 23-án éri el az előrejelzések szerint. (MTI/EPA/NOAA/NASA)
Vágólapra másolva!
Japán-szerte több tízezer lakost szólítottak fel lakóhelye elhagyására, repülőjáratok százait törölték és a vasúti forgalmat is szüneteltették számos helyen vasárnap a heves esőzésekkel és erőteljes széllökésekkel kísért Lan tájfun miatt.
Vágólapra másolva!

Az NHK japán közszolgálati televízió szerint több mint 70 ezer háztartás evakuálását javasolták a hatóságok, és az ötezret is meghaladja azok száma, amelyeknél el is rendelték az intézkedést. Az ítéletidő miatt két ember már meghalt

A jelenleg Japántól délre tomboló, 4-es erősségű Lan óránkénti 40 kilométeres sebességgel halad északkeleti irányba - közölte a szigetország meteorológiai szolgálata (JMA).

A vihar valamelyest gyengülve hétfőre virradóra éri el Japán csendes-óceáni partvidékét Tokió térségében, óránkénti 80 milliméteres csapadékkal.

Fülöp-szigetek, 2017. október 21. A Lan tájfun közelít a Fülöp-szigetek felé. A négyes erősségű tájfun délről fenyegeti Japán Honsu szigetét, Tokiót október 23-án éri el az előrejelzések szerint. Forrás: MTI/EPA/NOAA/NASA/Noaa/Nasa

A JMA szerint a szigetország déli és középső részeiben emellett 162 kilométeres széllökésekkel is számolni kell,és figyelmeztetést adott ki a heves esőzések és áradások miatt.

Ráadásul a Kyodo japán hírügynökség szerint az ítéletidő miatt valószínű, hogy néhány helyen

legalább hétfőig késhet a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson leadott szavazatok összeszámlálása,

ugyanis a távoli szigetek és a japán nagyvárosok közötti kompjáratokat törölték, így nem tudják elszállítani a szavazóurnákat.

Az ítéletidő a voksoláson való részvételi arányt is befolyásolhatta.

Több mint 250 légi járatot töröltek a tájfun miatt, ez nagyjából 26 ezer utast érint. Várhatóan hétfőn sem fognak menetrend szerint közlekedni a repülők Japánban.