Meghackelték szombat délután a cseh parlamenti választások eredményének követésére szolgáló weboldalakat - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSU), hozzátéve, hogy a történtek nem befolyásolták a választási adatok továbbítását és a szavazatszámlálást.

A csehek péntektől szombat délután 14 óráig járulhattak az urnákhoz a képviselőházi választásokon, amelyek eredményét azután két, a statisztikai hivatal által kezelt weboldalon tették közzé.
A szavazatszámlálást végző statisztikai hivatal vasárnap számolt be a honlapján arról, hogy "az adatok feldolgozása közben célzott túlterheléses (DDoS) támadás érte az O2 cég választásokhoz igénybe vett infrastruktúráját".

"Ennek következtében átmenetileg és részlegesen elérhetetlenné váltak a volby.cz és volbyhned.cz oldalak szerverei, a támadás azonban semmilyen módon nem érintette sem a választási eredményeknek a CSU központjába való továbbítását, sem a független adatfeldolgozást" - szögezte le a statisztikai hivatal.

A hackertámadásra vonatkozó bizonyítékokat megküldik a rendőrségnek és a cseh kormány kiberbiztonsági hivatalának.

Hasonló esetről Csehországban legutóbb januárban számolt be a cseh külügyminisztérium, miután észlelték, hogy hackerek törtek fel a tárcánál használt több tucat e-mail fiókot. A közlés szerint az eset arra a támadásra emlékeztetett, amely az amerikai Demokrata Pártot érte a tavalyi elnökválasztási évben, s amelynek végrehajtásával Oroszországot vádolta az Obama-kormányzat.