Az utcán támadt a medve a dél-erdélyi Fogarason

2017.10.23. 13:14

Két embert megsebesített hétfőn reggel egy medve a dél-erdélyi Fogarason - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Brassó megyei kisvárosban történt medvetámadásban egy 39 éves férfi és egy 14 éves lány sebesült meg. 

A medve többször megkarmolta mindét áldozatát, a lányt meg is harapta.  Egyikük állapota sem súlyos, kórházban kezelik őket. 

 A fogarasi erdészeti hivatal a múlt héten kérvényezte a város peremén többször látott állat eltávolítását vagy kilövését, az óvintézkedés azonban nem történt meg. 

Romániában azt követően sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta.  Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. A tárca vezetője szeptember elején adott ki egy miniszteri rendeletet, mely 140, veszélyesnek bizonyult medve kilövését vagy áthelyezését teszi lehetővé. Október közepéig azonban a rendelet alapján benyújtott kérvények egyikét sem bírálta el a minisztérium. 
Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány túlnyomó része, mintegy  5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.