Áldozatok vére festi vörösre a mecset falát

2017.10.23. 13:07

Október 21-én Síita mecsetben robbantottak Afganisztán fővárosában, Kabulban pénteken, a helyszínre kiérkező biztonsági erők először még csak 30 holttestről beszéltek - közölte egy magas rangú biztonsági tisztviselő. Nem sokkal később egy második robbantásos merénylet is történt a nyugat-afganisztáni Gor tartományban egy mecsetben.

A legfrissebb információk szerint az öngyilkos merényleteknek hatvanhárom halálos áldozata van.

Kabul, 2017. október 23. Afgán biztonsági tiszt dolgozik egy nappal a kabuli síita mecsetben történt merénylet helyszínén.Forrás: MTI/EPA/Hedayatullah Amid

A támadást helyi idő szerint péntek este követték el Kabul egy nyugati körzetében lévő Imám Zaman mecsetben, amikor szertartásra gyűltek össze a hívők. Rendőrségi tisztviselők közölték: egy fegyveres férfi követte el a támadást, a mecseten belül tüzet nyitott az istentiszteleten részt vevő hívőkre, majd felrobbantotta magát.

Kabul, 2017. október 23. Afgán biztonsági tiszt dolgozik egy nappal a kabuli síita mecsetben történt merénylet helyszínén 2017. október 21-én.Forrás: MTI/EPA/Hedayatullah Amid

Szemtanúk beszámolói szerint a mecset tele volt hívőkkel, egyaránt nőkkel és férfiakkal. A robbanás olyan erős volt, hogy a környező épületek ablakait is betörte.

Kabul, 2017. október 23.Forrás: MTI/EPA/Hedayatullah Amid

Nem sokkal a kabuli merénylet után megtámadták egy másik mecsetet is Gor tartományban, legkevesebben harminchárman haltak meg. Meghalt egy hadúr is, aki feltehetően a merénylet fő célpontja volt.

Kabul, 2017. október 23. Áldozatok véres tárgyai egy nappal egy kabuli síita mecsetben történt merénylet helyszínén 2017. október 21-én.Forrás: MTI/EPA/Hedayatullah Amid

Az afgán elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a támadásokat, és azt ígérte, hogy az ország biztonsági erői fokozni fogják a harcot a terroristák megsemmisítéséért, akik célba vették Afganisztán összes vallási és törzsi csoportját.