Megválasztotta új központi bizottságát a Kínai Kommunista Párt

2017.10.24. 09:12

Megválasztotta a Kínai Kommunista Párt új központi bizottságát a 90 millió tagot számláló párt kedden záruló 19. kongresszusa – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 200 szavazati joggal rendelkező tagból álló testület a kongresszus befejezése után, szerdán adja majd áldását a mostanáig 25 tagú politikai bizottság és a legfelsőbb vezetés, a héttagú állandó bizottság összetételére. Ez utóbbi testületből Hszi Csin-ping államfőt és Li Ko-csiang kormányfőt leszámítva mindenki visszavonul.

Elemzők várakozása szerint mindkét testület személyi összetétele alaposan megújul, megerősítve ezzel "a kínai szocializmus új korszakát" ígérő államfő, Hszi Csin-ping hatalmi helyzetét.

Szinte biztos, hogy a kongresszus 2300 küldötte rögzíti a kommunista párt alapszabályában a főtitkár "ideológiai örökségét", és a neve is bekerül majd oda, amivel Hszi egy sorba kerül a Kínai Népköztársaság alapítójával, Mao Ce-tunggal, és a kínai gazdasági reformok egykori atyjával, Teng Hsziao-pinggel.

Peking, 2017. október 24. Hu Csin-tao korábbi államfő és pártvezető, Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára és Csiang Cö-min volt elnök és pártfőtitkár (b-j) a KKP XIX. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 24-én. (MTI/EPA/Vu Hong)Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

Mao óta egyetlen más előző vezető eszméjét sem nevesítették még életében. Teng Hsziao-pingé is csupán halála után került bele a pártalkotmányba. Hszi közvetlen elődeinek, Csiang Cö-minnek és Hu Csin-taónak iránymutató eszméi ugyan bekerültek a pártalkotmányba, de nem nevesítve.

Hszi a pártkongresszuson a múlt héten kijelentette, hogy a kínai nép és nemzet nagy és fényes jövő előtt áll. "Ebben a jelentős időszakban sokkal nagyobb az önbizalmunk és büszkeségünk. Ezzel egy időben egyre jobban érezzük a felelősség terhes súlyát."

Csang Ming, a Zsenmin Egyetem egykori professzora ezzel kapcsolatban kifejtette, az államfő politikai elmélete nem új, szakértők szerint nem is annyira fontos. Az a tény azonban, hogy úgy határozott, megnevezi egy "új korszak" kezdetét, megmutatja, mekkora hatalommal rendelkezik. Az eszme jelentősége abban áll, hogy egy új korszakot nyitott.