Szélsőséges ukrán nacionalisták törtek-zúztak, majd bútorokkal elbarikádozták magukat keddre virradóra Kijev egyik kerületi bíróságának tárgyalótermében.

A zavargás Mikola Kohanyivszkij tárgyalásán tört ki. A férfi az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) nevű mozgalom fegyveres önkéntes zászlóaljának a parancsnoka.

Múlt szombaton vették őrizetbe, miután összeverekedett a szintén szélsőségesen nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) egyik aktivistájával, majd önvédelmi fegyverrel többször rálőtt.

A bíróságnak arról kellett volna döntenie, hogy meghosszabbítja-e a garázdasággal vádolt Kohanyivszkij fogva tartását, vagy szabadlábra helyezi az ítélethozatalig.

Radikális jobboldali tüntetők és rendőrök összecsapása Kijevben.Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Kohanyivszkij ügyvédje és hívei szerint estére lejárt az az idő, amíg őrizetben tarthatták, a bíróság azonban kedd délelőttre napolta el a tárgyalást. Támogatói attól tartva, hogy visszaviszik őt a fogdába, elbarikádozták a terem kijáratát.

Rohamrendőrök megpróbáltak áttörni a barikádon, könnygázt is bevetettek, de Kohanyivszkij hívei visszaverték őket, és az éjszakát is bent töltötték a bírósági tárgyalóban.
Helyszíni jelentések szerint a különleges rendőri alakulat tagjai a reggeli órákban ismét megrohamozták a helyiséget. Őrizetbe vettek mintegy harminc aktivistát, és rabszállító autóval elszállították őket.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint a helyszínen dolgozó munkatársukat is őrizetbe vették, és többször megütötték a rendőrök. A tudósító próbálta igazolni magát, de állítólag a rendőrök kitépték a kezéből az újságírói igazolványát.

Később Artem Sevcsenko belügyi szóvivő közölte, hogy az újságírót elengedték.

A szóvivő a tárca nevében elnézést kért az általa véletlennek nevezett incidensért. Elmondta, hogy az újságíró írásban panaszt tett, így a rendőrség vizsgálatot indít az ügyben.

Az UNIAN beszámolója szerint a rohamrendőrök a Hromadszke ukrán televízió munkatársát is bántalmazták, kameráját pedig összetörték.