Ausztrália terrorellenes kiképzőket küld a Fülöp-szigetekre

ISIS elleni harc, Fülöp-szigetek
Fülöp-szigeteki katonák menetelnek az ország déli részén lévő Mindanao-szigeti Marawi városban 2017. május 25-én. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón. Az elnök azt követően hirdetett ideiglenes statáriumot, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel is kapcsolatban álló Maute nevű muzulmán szélsőséges csoport harcosai között.
Vágólapra másolva!
Ausztrália kiképzőket fog telepíteni a Fülöp-szigetekre, hogy segítsenek felkészíteni az ottani katonákat a városi hadviselésre - közölte Marise Payne ausztrál védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A lázadók elleni dzsungelharcokhoz szokott Fülöp-szigeteki hadsereg hétfőn jelentette be, hogy

súlyos harcok árán sikerült végre kiverniük a Fülöp-szigeteki Marawiból a városba magukat öt hónapja befészkelő dzsihadista fegyvereseket.


Marise Payne az ASEAN-országok (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) védelmi minisztereinek Clark Freeportban tartott tanácskozása alkalmából Fülöp-szigeteki kollégájával, Delfin Lorenzanával közös sajtóértekezleten jelentette be az ausztrál kiképző misszió felajánlását, hogy

a filippínó katonák elsajátíthassák, miként kell felvenni a harcot a szélsőségesek brutális taktikáival.

Fülöp-szigeteki katonák menetelnek az ország déli részén lévő Mindanao-szigeti Marawi városban 2017. május 25-én. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök május 23-án katonai közigazgatást vezetett be hatvan napra Mindanaón. Az elnök azt követően hirdetett ideiglenes statáriumot, hogy a szigeten fegyveres összecsapás robbant ki a biztonsági erők és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szélsőséges csoport harcosai között. Forrás: MTI/EPA/Jeoffrey Maitem


A Mindanao szigeti Marawiban még május 23-án robbantak ki az összecsapások, amikor a kormányerők kísérletet tettek az Abu Sayyaf iszlamista terrorszervezet vezetőjének, Isnilon Hapilonnak az elfogására.

Az azóta tartó harcokban 1131 ember halt meg, köztük 919 feltételezett szélsőséges fegyveres, 165 katona és rendőr, illetve 47 civil. A biztonsági erők legalább 1780 túszt, köztük egy római katolikus papot szabadítottak ki.

Mintegy félmillió ember kényszerült elhagyni a lakhelyét a városban és a környékén.