Kiengedtek a börtönből két krími tatár aktivistát az orosz hatóságok

Vágólapra másolva!
Kiengedtek az orosz hatóságok a börtönből a Krím orosz elcsatolását ellenző két tatár politikai aktivistát a félszigeten. A két férfi ezután Törökországba repült, ahonnan Kijevbe indulnak tovább – közölte az aktivisták ügyvédje és Nariman Dzseljajov krími tatár vezető szerdán.
Vágólapra másolva!

A két férfi – Ilmi Umerov és Ahtem Csijgoz – az orosz fennhatóságú Krímben betiltott tatár képviseleti-döntéshozó intézmény, a medzslisz elnökhelyettesei. A medzslisz a tatárok "parlamentjének", a kurultajnak a végrehajtó szerve volt, a Krím elcsatolása óta azonban szélsőséges szervezetnek minősül Oroszországban.

Umerovra kétéves börtönbüntetést szabott ki egy orosz bíróság szeptemberben, miután "szeparatizmus népszerűsítésének" vádjában találták bűnösnek. 2016 májusában vették őrizetbe, néhány héttel azután, hogy a – krími bezárása óta Kijevből sugárzó – ATR tatár televízióban kijelentette: a Krím Ukrajnához tartozik, és rá kell kényszeríteni az oroszokat, hogy hagyják el a félszigetet.

Csijgozt tömeges rendbontás kezdeményezése miatt ítélte nyolcévi szabadságvesztésre a krími legfelsőbb bíróság ugyancsak szeptemberben. A férfi 2014-ben utcai megmozdulásokat szervezett a krími parlamentnél, a félsziget orosz elcsatolása ellen tiltakozva. Az ítélet szerint a zavargásoknak halálos áldozataik és sebesültjeik voltak.

A muszlim vallású krími tatárok nagy része határozottan elutasítja a 2014 márciusában bekövetkezett hatalomváltást a félszigeten. Kijevbe menekült képviselőik egy része a Krím visszaszerzését sürgeti, többük kulcsszerepet játszott az Ukrajna és a Krím közötti áramvezeték elvágásában 2015-ben.
Petro Porosenko ukrán elnök egy Twitter-bejegyzésben köszönte meg Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy közbenjárt a két tatár aktivista szabadon engedése érdekében.