Svájc lesz Szaúd-Arábia és Irán kölcsönös diplomáciai képviselője

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia diplomáciai képviseletét Teheránban, Iránét pedig Rijádban látja el - jelentette be a berni külügyminisztérium szerdán.
Vágólapra másolva!

A szunnita királyság és regionális riválisa, a síita többségű Irán között ezzel

új diplomáciai csatorna épül ki.

A diplomáciai kapcsolatok 2016 januári megszakítása után Svájc magára vállalta az érdekeiket védő hatalom szerepét a jószolgálatiság hagyományainak megfelelően.

A megállapodás értelmében tehát a rijádi svájci nagykövet képviseli Irán érdekeit Szaúd-Arábiában, a teheráni svájci nagykövet pedig a szaúdi érdekeket az iszlám köztársaságban. A vonatkozó

szerződéseket a felek Teheránban és Rijádban írták alá,

a svájci kormány pedig a nap folyamán tartott ülésén hagyta jóvá a megállapodásban foglaltak végrehajtását. A tárca tájékoztatása szerint a tárgyalások 2016 februárja óta folytak.

A berni külügyminisztérium szerint mindenek előtt

konzuli szolgáltatások ellátásáról van szó,

esetleg diplomáciai teendőkéről is, amennyiben az érintett államok egyike ezt kérné.

A berni kormány pedig emlékeztetett, hogy Svájc a múltban ismételten elvállalta más országok érdekeinek képviseletét, amit régi hagyománynak nevezett. Hozzáfűzte: amikor országok megszakítják egymással diplomáciai kapcsolataikat, kérésükre Svájc elvállalja diplomáciai, illetve konzuli teendőik egy részét.

Rijád és Teherán megszakította diplomáciai kapcsolatait tavaly év elején egymással Nimr al-Nimr síita hitszónok szaúd-arábiai kivégzése, valamint az olajmonarchia teheráni nagykövetségének, illetve mashadi konzulátusának megtámadása után. A szaúdi diplomáciai képviseleteket a hitszónok kivégzésén felbőszült tüntetők támadták meg.