A spanyol parlament megszavazta a katalán kormány feloszlatását

2017.10.26. 22:14

Megszavazta a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága csütörtök este azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány által benyújtott javaslatokat a testület 27 képviselőjéből 22-en támogatták, és 5-en szavaztak ellene.

Az elfogadott intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást a szenátus plenáris ülésén.

Soraya Sáenz de Santamaría, spanyol miniszterelnök-helyettes a bizottság ülésén a kormány javasalai mellett érvelve arról beszélt, hogy minden kormány kötelessége a törvények betartása és betartatása, ők pedig teljesítik ezen "törvényi, demokratikus és jogi" kötelezettségüket. Egy kormány sem engedheti meg, hogy területén ne legyen teljes a "fejlett demokrácia", és épp ez az, ami jelenleg történik Katalóniában.

A politikus hangsúlyozta: kivételes helyzetben az államnak joga rendkívüli eszközökhöz nyúlni, és ami a 155-ös cikkben szerepel, az nem csak Spanyolországban létezik. Katalóniát meg kell menteni azoktól, akik a törvényen kívül helyezik– mondta, hozzátéve, hogy a katalán kormányból mindig hiányzott az egyetértés és a párbeszéd szellemisége.

A szenátus levélben ajánlotta fel Carles Puigdemont katalán elnöknek, hogy személyesen vegyen részt a vitában, aki azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Délelőtt faxon juttatta el állásfoglalását, amelyben a spanyol kormányzati beavatkozás ellen érvelt.

Ebben bírálta a spanyol kormányt, amely szerinte jelentősen és indokolatlanul túllépte az alkotmány biztosította kereteket azzal, hogy a jelenlegi katalán kormányt elmozdítaná posztjáról a függetlenségi folyamat miatt. A tervezett intézkedéseket aránytalannak nevezte és szerinte a jelenleginél még súlyosabb helyzetet hoznak létre azzal, hogy megfosztják Katalóniát politikai autonómiájától.

Madrid, 2017. október 26. Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes (b) és Rafael Catala igazságügyi miniszter a spanyol szenátus eseti bizottságának ülésén a madridi parlamentben 2017. október 26-án, mielőtt a képviselők megvitatják a kormány Katalóniával kapcsolatos intézkedéseit. A spanyol kormány egy nap múlva terjeszti a felsőház elé a Katalóniát érintő tervezett intézkedéseket az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva. Ez a passzus ad lehetőséget az államnak, hogy alkotmánysértés esetén beavatkozzon az autonóm közösségekben. (MTI/EPA/Fernando Villar)Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

A vita alatt Lluís Corominas, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) Katalóniában kormányzó pártszövetség nevében a barcelónai parlamentben felszólalva azt mondta: képviselőcsoportja javasolni fogja, hogy a katalán parlament pénteken nyilvánítsa ki a függetlenséget a katalán néptől az október 1-jei népszavazáson kapott felhatalmazás alapján.

A politikus szerint a spanyol alkotmány 155-ös cikke támadás a katalán nép ellen. "Vérrel és félelemmel akarja kierőszakolni Spanyolország egységét."

Ana Gabriel, a függetlenséget támogató szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) képviselője beszédében azt mondta: a 155-ös cikk "bosszúszomjból" született.

"Katalónia nem lesz független, de szegényebb lesz, köszönhetően Önöknek" – jelentette ki felszólalásában Inés Arrimadas, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt politikusa. Szerinte a katalán elnök nem szereti a vitát, csak a monológot, és ő az a vezetője Katalóniának, aki a legtöbbet beszélt a párbeszédről, de a legkevesebbet gyakorolta. Egy kormánya sem okozott annyi kárt Katalóniának, mint ez a mostani, de szerinte még időben vannak, hogy visszatérjenek a törvényességhez, és az egyetlen kiútnak az előrehozott választások megtartását nevezte. "Jobban szeretnénk, ha azt Ön írná ki" - tette hozzá Carles Puigdemonthoz szólva.

Miquel Iceta, a katalán szocialista párt (PSC) vezetője úgy vélte, ez a katalán parlamenti ciklus "teljes és abszolút katasztrófa volt". Sokkal megosztottabb a társadalom, gyengébb a gazdaság és Katalónia még elszigeteltebb nemzetközileg, mint korábban.

Felszólította a katalán elnököt, hogy teljesítse azon választási ígéretét, hogy csak 18 hónapig tart a parlamenti ciklus, és mivel ez letelt, írjon ki parlamenti választásokat. "Jobb ha ez a kormány távozik mint, hogy a vállalatok menjenek el Katalóniából" - mondta, hozzátéve, hogy nincs meg az a többség, amely alátámasztja a függetlenségi célokat.

Lluis Rabell, baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) képviselője szerint mindent meg kell tenni a 155-ös cikk alkalmazásának elkerülése érdekében, ehhez ki kell írni az előrehozott parlamenti választást és fel kell függesztetni bármiféle függetlenségi nyilatkozatot. "Önnek politikai és morális felelőssége, hogy ezt megtegye." Kitért arra, hogy a függetlenség kinyilvánításhoz nincs demokratikus felhatalmazás, azt senki sem fogja elismerni.

"Van egy utolsó lehetősége, kérem, hogy használja ki" – mondta Xavier Garcí Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán szervezetének elnöke, aki egyben arra is kérte a katalán elnököt, hogy pénteken jelenjen meg a madridi szenátusban a spanyol kormányzati javaslatokról szóló vitán és szavazáson.

"Soha Katalóniában nem hazudtak még ennyit, ennyi időn keresztül" – mondta a függetlenségi kormányt bírálva. Ennek alátámasztására példaként megemlítette, hogy a korábban azt mondták, a vállalatok nem hagyják el Katalóniát a függetlenségi törekvések miatt, de eddig 1500 cég helyezte át székhelyét Spanyolország más részére.

Barcelona, 2017. október 26. Carles Puigdemont katalán elnök (j) és Oriol Junqueras alelnök a katalán parlament rendkívüli ülésén Barcelonában 2017. október 26-án. Az elnök az ülés előtt bejelentette, hogy nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. (MTI/AP/Manu Fernandez)Forrás: MTI/AP/Manu Fernandez

Josep Lluís Cleries, a függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szenátusi képviselője a bizottság ülését követően kifogásolta, hogy a vitában nem kapott szót a katalán kormány küldöttje.

A kormányzati javaslatcsomagot támogató ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) több módosító javaslatot is benyújtott be az eredeti szöveghez, ezek közül elfogadták azt, amely szerint a intézkedéseket fokozatosan vezetnák be attól függően, hogy a politikai körülmények miként alakulnak Katalóniában. Leszavazták viszont azt a szocialista indítványt, hogy amennyiben a katalán elnök maga jelent be előrehozott parlamenti választásokat Katalóniában, az a 155-ös cikk alkalmazásának leállítását vonja maga után.

A bizottsági ülést megelőző, a kormányzati palotában elhangzott nyilatkozatában Carles Puigdemont katalán elnök közölte: nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. Kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést.