Egy kés birtoklása miatt kapott 3 év börtönt a volt egyiptomi elnök fia

Vágólapra másolva!
Három év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy egyiptomi bíróság Mohamed Murszi volt elnök egyik fiát. A vád szerint zsebkés volt a megbuktatott államfő fiánál, de a helyi előírásokat megsértve nem volt hozzá engedélye.
Vágólapra másolva!

Az AP amerikai hírügynökség azt írta, hogy Oszama Murszinál találtak egy kést az őt tavaly decemberben letartóztató rendőrök.

A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint

Oszama Mohamed Murszi ügyvédje szerint védencét "tőrbe csalták", miután vitába keveredett egy rendőrtiszttel, a fiatalember megmotozása és letartóztatása pedig alkotmányellenes volt.

A hírekből ugyanakkor nem derült ki, hogy az ügyvéd állítása mit jelent: nem is volt kés a vádlottnál, avagy valamilyen más módon tették lóvá, esetleg elhelyezték nála a szúrószerszámot.

A fiatal férfit egy 2013-as, Murszi elnök megbuktatása elleni tiltakozással összefüggésben tartóztatták le. Murszi híveinek tüntetései sokszor halálos áldozatokkal járó erőszakba torkollottak.

Mohamed Murszi a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet színeiben nyerte az észak-afrikai ország 2012-es első szabad elnökválasztását. Egy évvel később azonban – részben Murszi-ellenes tömeges tüntetések nyomán – a hadsereg megbuktatta, és Abdel-Fattáh esz-Szíszi védelmi miniszter vette át helyét. A Muzulmán Testvériséget pedig betiltották, és azóta is üldözik Egyiptomban, a pánarab szervezet több száz tagját és követőjét ítélték halálra vagy sújtották súlyos börtönbüntetéssel.

Murszi volt elnök jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti erőszakra való felbujtásért.

Az ítélet szerint Murszi erőszakos összecsapásokra buzdította híveit az ellene tüntető tömeggel a 2012-es év végén. A megbuktatott államfőre emellett egy 25 éves börtönbüntetést is kiszabtak bizalmas dokumentumok Katarnak történt kiszivárogtatása miatt.

Egyiptomban a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét iszlamisták elleni küzdelemben, akiknek a tevékenysége Murszi 2013-as elmozdítása óta erősödött meg főként a Sínai-félszigeten. A félszigeten ráadásul aktív az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet helyi ága is.