HRW: Embertelenül bánnak a hadifoglyokkal egy jemeni katonai táborban

2017.10.26. 20:35

Embertelenül bánnak a jemeni kormányerők az általuk a délnyugat-jemeni Áden városban fogva tartott hadifoglyokkal – jelentette csütörtökön a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet, amely szerint a rossz bánásmód miatt több fogoly is éhségsztrájkba kezdett.

Az Ádenben található Bir Ahmed katonai táborban fogva tartott rabok egy része a múlt héten éhségsztrájkba kezdett, azt követelve, hogy "biztosítsák számukra törvényes és humanitárius jogaikat" – közölték a jogvédő szervezet munkatársaival helyi lakosok, köztük a fogvatartottak rokonai.

"A fogvatartottaknak nem szabadna arra kényszerülniük, hogy lemondjanak az ételről azért, hogy humánusan bánjanak velük és ne legyenek visszaéléseknek kitéve" – mondta közleményében Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója.

Bir Ahmed az Egyesült Arab Emírségek által felfegyverzett és kiképzett "Biztonsági Öv" nevű jemeni milícia ellenőrzése alatt áll. A HRW vádja szerint a fegyveres csoportnak számos visszaéléshez van köze.

Az éhségsztrájkolók családtagjai elmondták, hogy a rabok némelyike 19 hónapja van börtönben, korlátozzák az ügyvédi segítség igénybevételéhez való jogukat, családtagjaikkal nem léphetnek kapcsolatba, sokuk azt sem tudja, hogy mivel vádolják.

Jemenben 2014 szeptembere óta harcolnak Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 márciusában lépett hadba a lázadók ellen, és légierővel segíti a kormányt.