Nem ír ki előrehozott választásokat a katalán elnök

2017.10.26. 19:19

Nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában Carles Puigdemont katalán elnök – jelentette be csütörtökön Barcelonában, a kormányzati palotában tett nyilatkozatában.

Kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést.

"Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra" – jelentette ki Puigdemont, hozzátéve, hogy elnökként feladata, hogy kimerítse az összes lehetséges "utat" egy párbeszéddel és megállapodással létrejött megoldáshoz.

Barcelona, 2017. október 26. Carles Puigdemont katalán elnök beszédet mond a kormány barcelonai hivatalában 2017. október 26-án. Az elnök bejelentette, hogy nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában. (MTI/EPA/Toni Albir)Forrás: MTI/EPA/EFE/Toni Albir

Hangsúlyozta, hogy nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amelyeket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett. A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására.

A politikus nyilatkozata előtt a spanyol sajtó szinte biztosra vette, hogy a katalán elnök bejelenti az előrehozott helyi parlamenti választásokat. Ezt látszott megerősíteni az is, hogy Jordi Cuminal és Albert Batalla kormánypárti politikusok Twitter-üzenetben jelentették be, hogy nem értenek egyet az előrehozott választásokról szóló döntéssel. Ezért lemondtak parlamenti mandátumukról, és kiléptek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).

A katalán parlament csütörtök délután tartja rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.