Nagy esővel kísért szélvihar tombolt vasárnap Lengyelországban, a kidőlt fák miatt két ember meghalt, és több mint 270 ezer háztartás maradt áram nélkül. A balti-tengeri LGN-gázkikötőben, Swinoujsciében a szél megrongált egy gázvezetéket.

A Lengyelországban Grzegorznak nevezett orkánszerű, helyenként óránkénti 110 kilométeres szél miatt a 16 vajdaság közül 10-ben, elsősorban az ország déli- és észak-nyugati részén fekvőkben másodfokú viharriadó van érvényben - adta hírül a lengyel közszolgálati hírtelevízió, a TVP Info.

A Nyugat-Pomerániai vajdaságban vasárnap hajnalban

egy sofőr úgy halt meg, hogy nekiment egy útra döntött fának. Az Opolskie vajdaságban szintén meghalt egy sofőr, akinek autójára faág zuhant.A tűzoltóságot szombat este óta mintegy 1500 alkalommal riasztották a leszakadt villanyvezetékek, a megrongált háztetők és a megduzzadt folyók miatt. A négy nyugat-lengyelországi vajdaságban - Alsó-Szilézia, Lubuskie, az Opolskie és Nagy-Lengyelország - délelőtt több mint 270 ezer háztartás volt áram nélkül.
A cseppfolyósított gázt (LNG) feldolgozó swinoujsciei gázterminálban

a nagy szél egy darut döntött el, amely megrongált egy csövet, és kisebb méretű gázszivárgást okozott. A berendezés működését leállították, a helyszínen többek között a tűzoltóság felügyeli a helyzetet.