Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter azt mondta, Carles Puigdemont menesztett katalán vezető nem kapja vissza tisztségét, bármit is mond, de indulhat a decemberi előrehozott tartományi választásokon, ha addig nem kerül börtönbe.

Dastis az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a katalán közalkalmazottak nem fognak engedelmeskedni Puigdemontnak, ha semmibe venné a spanyol kormány utasításait, és megpróbálna hétfőn visszatérni hivatalába.

Ha szeretne egy párhuzamos világegyetemben élni, hát tegye, de szerintem senki sem fog engedelmeskedni neki

- mondta a spanyol diplomácia vezetője Madridban.

A spanyol kormány a független Katalán Köztársaság létrehozását kinyilvánító javaslat pénteki megszavazása után váratlan húzással az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott regionális választásokat jelentett be.

Bár a katalán elnök nem mondta, hogy hajlandó-e önként távozni hivatalából, szombaton békés ellenállásra buzdította a helyi lakosságot.

"Mindegy, mit mond, Katalóniát jelenleg a központi kormány ellenőrzi" - mondta a tárcavezető.

Dastis szerint a katalán szakadároknak jól át kell gondolniuk, hogy bojkottálni akarják-e a decemberi voksolást, mert "az jogszerű lesz, az eredményeit pedig tiszteletben kell tartani". Puigdemontot is szívesen látják jelöltként, ha addig nem állítják bíróság elé az október 1-jei függetlenségi népszavazásban játszott szerepéért - mondta.

A külügyminiszter az AP kérdésére válaszolva elmondta, hogy a jelenlegi politikai válság szerinte nem veszélyezteti Spanyolország területi épségét, de Katalónia kiterjesztett önrendelkezésre tehet szert annak eredményeként.