A Vatikán nem fog közvetíteni Észak-Korea és Amerika között

Vágólapra másolva!
Cáfolta hétfőn Greg Burke szentszéki szóvivő a La Repubblica arról szóló jelentését, hogy az atomleszereléssel foglalkozó november 10-11-i vatikáni nemzetközi találkozó az észak-koreai válság rendezésére tett erőfeszítése Ferenc pápának Washington és Phenjan között.
Vágólapra másolva!

Az olasz napilap hétfőn arról írt, hogy a Vatikán közvetíteni kíván az Egyesült Államok és Észak-Korea között az észak-koreai válságot illetően. Az újság azt állította, hogy a vatikáni közvetítői szerepet az atomleszereléssel foglalkozó november 10-11-i nemzetközi találkozóra időzítik.

A vatikáni szóvivő azonban tagadta az erről szóló értesüléseket, amikor a Vatikán részleteket közölt az említett találkozóval kapcsolatosan, ugyanakkor jelezte, hogy a konferencia része a nukleáris fegyvermentes világ megteremtésére tett vatikáni erőfeszítéseknek.

Ferenc pápa hétfőn meglátogatta a konferencia szervezésével foglalkozó hivatal alkalmazottait, és arra figyelmeztetett:

– közölte a Vatikáni Rádióval Flaminia Giovanelli, a hivatal titkárhelyettese.

A szimpózium a Kilátások egy nukleáris fegyverektől mentes világra és az átfogó leszerelésért címet fogja viselni, a Szentszéket pedig Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok titkára fogja többek között képviselni.

Az ENSZ-t Nakamicu Izumi, a világszervezet leszerelési ügyekért felelős főtitkárhelyettese fogja képviselni. Az eseményen részt vesz még többek között Paolo Cotta-Ramusino, a szintén Nobel-békedíjas Pugwash szervezet főtitkára, valamint Beatrice Fihn, az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett Nukleáris Fegyverek Megsemmisítéséért Küzdő Nemzetközi Mozgalom (ICAN) vezetője.

A konferencián olyan Nobel-békedíjasok képviseltetik magukat, mint Muhammad Junusz bangladesi közgazdász, Mairead Corrigan Maguire északír békeaktivista, Jody Williams amerikai politikai aktivista, Adolfo Pérez Esquivel argentin emberi jogi aktivista és Mohamed el-Barádei egyiptomi jogtudós, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója. A találkozón felszólal a Nagaszakiban ledobott atombomba egyik túlélője, Vada Maszako aktivista is.

A katolikus egyházfő korábban mind Washingtont, mind Phenjant arra kérte, hogy lépjen vissza a háború küszöbétől és fogadja el a mások által tett ajánlatokat a közvetítésre vonatkozóan.

Ferenc pápa a nukleáris lefegyverzést egy morális és humanitárius szükségnek tartja. Az ENSZ New York-i székházában 2015-ben tett kijelentésében pedig úgy fogalmazott: "sürgető szükség van a nukleáris fegyverek teljes betiltására".