A NATO-főtitkár felszólította az ENSZ-tagországokat

2017.10.31. 12:04

Tokiói látogatása során a NATO-főtitkár Abe Sindzó japán miniszterelnökkel tartott közös keddi sajtóértekezletén felszólított minden ENSZ-tagországot, hogy a Phenjanra gyakorlandó maximális nyomás érdekében maradéktalanul tartsa be a világszervezet Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseit.

Jens Stoltenberg figyelmeztetett, hogy Észak-Korea mára globális fenyegetéssé vált, ballisztikus rakétáival már Európát és Észak-Amerikát is el tudja érni. Erre a globális fenyegetésre globális választ kell adni - tette hozzá.

A NATO-főtitkár egy hétfői tokiói előadásában hangsúlyozta, hogy az észak-koreai válságban mindenképpen békés megoldást kell találni, nem pedig katonait. Október közepén is azt hangsúlyozta, hogy erős gazdasági, politikai és diplomáciai nyomásgyakorlásra van szükség Phenjannal szemben. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyes szereplők tétlenül figyelik a fejleményeket, de leszögezte, hogy a NATO nem tervez katonai jelenlétet a térségben. Japán nemrég szorosabbra fűzte kapcsolatait a NATO-val, részt vesz a szervezet partnerségi programjában.

Valószínűleg Észak-Korea lesz a fő témája Donald Trump amerikai elnök tárgyalásainak is vasárnaptól, első hivatalos ázsiai körútján.