Puigdemont nem kér politikai menedéket Belgiumban

PUIGDEMONT, Carles
Brüsszel, 2017. október 31. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k)sajtótájékoztatót tart Brüsszelben.
Vágólapra másolva!
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben egy nappal azután, hogy José Manuel Maza spanyol állami főügyész büntetőeljárást kezdeményezett a feloszlatott katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt.
Vágólapra másolva!

Puigdemont a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az "Európa fővárosa". Arról is szólt, hogy kormányának korábbi tagjaival együtt

vissza fog térni Brüsszelből Katalóniába, amint világos biztosítékokat kapnak a spanyol hatóságoktól az "igazságos bánásmódra" és a "tisztességes eljárásra".

Brüsszel, 2017. október 31. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k)sajtótájékoztatót tart Brüsszelben. Forrás: MTI/AP/Olivier Matthys

A leváltott katalán elnök szerint Súlyos a demokratikus deficit Spanyolországban, a katalóniai helyzet rendezése érdekében párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség.

Mindeközben a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját,

amelyet a katalán parlament múlt hét pénteken szavazott meg - adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője.