A francia kormány rendkívüli nyereségadót vet ki a nagyvállalatokra

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire, francia gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!
A francia kormány csütörtöki ülésén elfogadta 320 nagyvállalat nyereségadójának rendkívüli megemelését 2017-re, hogy a jövő évi államháztartási hiány a GDP-arányosan három százalék alatt maradjon.
Vágólapra másolva!

A különadóra azért van szükség, mert az alkotmánytanács október elején alkotmányellenesnek nyilvánította az előző kormányzat által 2012-ben a nagyvállalatokra kivetett osztalékadót.

Az adónem érvénytelenítése miatt a jelenlegi kormány mintegy 10 milliárd eurót kénytelen visszafizetni az érintett cégeknek.


- mondta csütörtökön Christophe Castaner kormányszóvivő, miután a miniszterek jóváhagyták a kormányülésen a 2017-ben alkalmazandó plusz nyereségadót.

Ennek értelmében a megszokott 33,3 százalék helyett az évi több mint egymilliárd eurós forgalmat jegyző cégcsoportok nyereségadója idén 38,3 százalék lesz, a 3 milliárd eurónál nagyobb forgalmúaké pedig 43,3 százalék.

A plusz adóból 5,4 milliárd eurós bevételre számít a kormány, így az érvénytelenített adónem visszatérítésére csak 5 milliárd eurót kell kivenni az államkasszából.

Azért vicces, hogy éppen Castaner kormányszóvivő jelentette be az adóemelést, mert két hónappal ezelőtt egy ország nevetett rajta, amikor - nyelvbotlásként - arról beszélt, hogy ígéri, komoly adóemelésben lesz részük a franciáknak. Aztán persze helyesbített. Kiderült, hogy túl korán.

Bruno Le Maire, francia gazdasági miniszter. Forrás: AFP/Charly Triballeau

- mondta Bruno Le Maire gazdasági miniszter, aki szerint ezzel a megoldással a deficit idén a 3 százalékos határ alatt marad, 2,9 százalék lesz.

A bukott szocialista miniszterből magát centristának valló elnökké választott Emmanuel Macron azt állítja, hogy elkötelezte magát, hogy nem lépi túl a 3 százalékos plafont azért, hogy visszaszerezze Franciaország hitelét az eurózónán belül, elsősorban a Németországgal folytatott együttműködés érdekében.

Az osztalékadó érvénytelenítése után tucatnyi cég jelezte, hogy feljelentést tesz az állam ellen, amely szerintük tisztában volt azzal, hogy törvénytelen módon vetette ki az adót.


Az idei rendkívüli nyereségadót a legnagyobb munkáltatói szervezet, a Medef alelnöke, Thibault Lanxade "teljesen igazságtalannak" minősítette. Szerinte az ügy az előző, szocialista kormányzat és a jelenlegi kormánytöbbség közötti politikai leszámolás tárgya lett, az érintett politikusok egymásra csak mutogatnak.
A jobboldalról érkezett (de sokak szerint a jobboldalt eláruló) gazdasági miniszter szerint

"állami botrány" az osztalékadó története, ezért a pénzügyi felügyeleti szervtől kérte a felelősök megnevezését. A vizsgálat eredményét november 10-én hozzák nyilvánosságra.