Módszeresen használják a szexuális erőszakot a háborúban

2017.11.03. 12:28

Ahogy az európai börtönökben a férfiak közötti szexuális kapcsolat az alá- és fölérendeltségi viszonyok szimbóluma, úgy a líbiai háborúban is azért erőszakolnak meg férfiakat, sokszor tárgyakkal szodomizálva őket, hogy a végsőkig megalázzák az áldozatot és minden önbecsülését elvegyék.

A napi háborús hírekben csak a hadmozdulatokról esik szó, arról a pszichológiai hadviselésről viszont nem, amit a felek használnak egymás ellen a líbiai polgárháború kiismerhetetlen viszonyai között. Pedig

a rivális csoportok kivétel nélkül alkalmazzák a nemi erőszakot mint módszert, aminek gyakran az is része, hogy mobiltelefonnal rögzítik a megaláztatást.

A The Guardian beszámol róla, hogy Tunéziában létrejött egy iroda, amely gyűjti a videofelvételeket és a tanúvallomásokat. Több száz esetet dokumentáltak már.

Eleinte Moammer Kadhafi, a néhai diktátor katonáit vádolták azzal, hogy megerőszakolják az általuk ejtett foglyokat, de később saját maguk is erre a sorsra jutottak. Sőt olyan esetek is előfordulnak, hogy egy cellába bezárt migránsok közé beküldenek egy foglyot, és azt mondják a migránsoknak, hogy

mindannyiukat megölik, ha csoportosan meg nem erőszakolják a foglyot.

A Nigériából és más afrikai országokból érkező, Európába igyekvő migránsokat gyakran ejtik foglyul a különböző líbiai milíciák, a végsőkig kiszolgáltatott emberek pedig bármire hajlandóak félelmükben.

Angelina Jolie amerikai színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati nagykövete felkeres egy kórházat a líbiai MiszrátábanForrás: MTI/EPA-UNHCR/Jason Tanner

Bevett módszer, hogy addig nem kap enni egy fogoly, amíg önmaga fel nem helyez egy seprűnyelet a végbelébe. Csak akkor kap élelmet, ha a seprűnyél véres lesz. Az emberi kreativitás sajnos kifogyhatatlan, ha kínzásról van szó. Gyakori eszköz még a „kerék”, ahogy a félbevágott gumiabroncsot nevezik. Ezt derékmagasságban függesztik fel a plafonra, az áldozatnak rá kell hajolnia, megkönnyítve ezzel az erőszaktevő dolgát.

Nemcsak seprűnyelet használnak, hanem különböző nagyságú tüzérségi lövedékeket is, nehezen gyógyuló sérülést okozva ezekkel.

A háborús nemi erőszak, mint fegyver alkalmazása a nőkre is kiterjed. Nemcsak a fiatal nőket erőszakolják meg nyilvánosan, de a családanyákat is férjük és gyerekeik szeme láttára. Ezzel úgy megbecstelenítik a nőket, hogy hozzátartozóik kiközösítik őket. Előfordul, hogy a gyerekek nem állnak többé szóba az anyjukkal.

Egyelőre nincs béke Líbiában, és nem tudni, hogy ki kinek a szövetségese pillanatnyilagForrás: AFP/Abdullah Doma

Tavaly a nemzetközi büntetőügyészség ügyésze, Fatou Bensouda kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy bővebb forrásokat biztosítson a líbiai háborús bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások kiterjesztésére. Augusztus 15-én a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Mahmoud al-Werfallira, akit háborús bűnökkel vádolnak. Az ICC első alkalommal ismerte el bizonyítéknak

az interneten közzétett videókat, amelyek a Mahmoud al-Werfalli parancsnoksága alatt álló emberek által végrehajtott kivégzéseket mutatják be.

A tunéziai iroda számára, amelynek tagjai saját életüket védve nem vállalják nyilvánosan a személyazonosságukat, biztató hír az augusztusi vádemelés. Továbbra is gyűjtik a tanúvallomásokat és a videofelvételeket, hogy fény derüljön rá, mely parancsnokok alkalmazzák módszeresen a nemi erőszakot a líbiai polgárháborúban.