Az idős japán sofőrök egy részének demenciája van

Vágólapra másolva!
Demenciában, azaz időskori elbutulásban szenvedhet mintegy 30 ezer idős, 75 éven felüli japán gépkocsivezető – derült ki az idős vezetők esetében év elején életbe léptetett szigorúbb orvosi vizsgálatokból.
Vágólapra másolva!

A japán rendőrség szerint ez az 1,1 millió idős gépkocsivezető három százalékát jelenti.

Az új közlekedési törvény előírásai alapján március elejétől a vezetői engedély megújításakor a 75 évnél idősebbeknek részt kell venniük kognitív funkciók (megismerési funkciók) vizsgálatán is,

és ha felmerül a demencia veszélye, újabb orvosi vizsgálatokra kötelezik őket.

A szeptember végéig kognitívfunkció-vizsgálaton átesett 1,1 millió idős emberből 30 170-et küldtek tovább orvoshoz. Közülük eddig több mint 7600 esett át a vizsgálaton, ami 1622 idős gépkocsivezető engedélyének visszavonását vagy felfüggesztését eredményezte – ismertette az adatokat a japán rendőrség.

Bár a másik 6051 gépkocsivezetőnek engedélyezték a vezetést, 70 százalékukról megállapították, hogy fennáll náluk az időskori elbutulás kockázata, és ezért hat havonta kell orvosi ellenőrzésen részt venniük.

A tesztek megmutatták, hogy az idős vezetők többségének, mintegy 780 ezer embernek nincs problémája a kognitív funkciókkal, 300 ezerről azonban kimutatták, hogy kisebb problémák előfordulnak náluk – tette hozzá a rendőrségi illetékes.

Japánban, ahol a legtöbb idős ember él a világon, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az idős gépkocsivezetők által előidézett súlyos közlekedési balesetek száma, ezért szigorítottak orvosi vizsgálatukon.

Múlt év októberében egy 87 éves férfi által vezetett teherautó iskoláscsoportba hajtott Jokohamában, a balesetben egy fiú életét vesztette. Egy hónappal később Tokióban egy 83 éves nő két halálos áldozattal járó balesetet okozott.