Román elnöki tanácsos: Folytatni kell Törökországgal a tárgyalásokat

Vágólapra másolva!
Az uniós csatlakozási tárgyalások jelentik a legjobb horgonyt, amely Törökországot az Európai Unióhoz köti, ezért Románia nem tartja jó megoldásnak a tárgyalások megszakítását, ahogy azt egyes tagországok szorgalmazzák - mondta Bogdan Aurescu, a román államfő külpolitikai tanácsadója pénteken a Mediafax hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

A különböző külpolitikai témákról készült interjú során a hírügynökség arról kérdezte az elnöki tanácsadót, mi köti össze Romániát az orosz fegyvereket vásárló, autoriter rendszert meghonosító, ugyanakkor NATO-tagállam Törökországgal, illetve mi választja el a két országot.

"Törökország kétségkívül nagyon fontos stratégiai partnere Romániának mind a biztonság, mind a gazdaság terén. Érdekünk Törökország elkötelezettségének fenntartása, ezért a csatlakozási tárgyalások folytatását szorgalmazzuk" - mondta Aurescu.

Úgy vélekedett: Törökország fontos ország nemcsak Románia, hanem az egész Európai Unió biztonsága szempontjából.

Példaképpen a migrációs válság kezeléséről született EU-Törökország egyezményt említette.
"Azt szeretnénk, ha Törökország tiszteletben tartaná az EU-val szemben, valamint az Észak-atlanti Szerződésben vállalt kötelezettségeit. Ily módon hozzájárul a térség stabilitásához és biztonságához" - mondta a román államfő külpolitikai tanácsadója.

Románia az Európai Unió jövőjéről kezdődött vitában többnyire a német-francia álláspontot igyekszik követni, és nyíltan kifejezte eltökéltségét, hogy az unió "kemény magjához" akar tartozni. A bevándorlást érintő kérdésekben viszont inkább a visegrádi négyekhez hasonló,

a kötelező szétosztási kvótákat ellenző álláspontot képvisel, beleértve a Törökországgal fenntartandó szoros együttműködést.