A törökországi amerikai képviseletek "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot

2017.11.06. 17:38

Az Egyesült Államok törökországi külképviseletei "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot a török állampolgárok számára, miután október 8-án felfüggesztették azt - jelentette hétfőn az NTV török hírtelevízió az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének írásos közleményére hivatkozva.

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint az amerikai nagykövetség vízuminformációs szolgálata e-mailben sorra válaszol a török kérelmekre. A Takvim török napilap török külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a washingtoni döntés következtében Ankara hasonló lépést tehet és részben újraindíthatja a vízumkiadásokat az amerikai állampolgárok számára.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án jelentette be, hogy a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak.

Nem sokkal később Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.

A vízumkiadást a két ország azután függesztette fel kölcsönösen, hogy a török hatóságok október 4-én egy 2013. decemberi korrupciós botránnyal összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint az akkori botrányért az a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalom a felelős, amely a tavalyi puccskísérletért is.

A török külügyminisztérium Topuz letartóztatása után azt közölte, a férfi nem szerepel az amerikai intézmény alkalmazottainak hivatalos listáján, és nincs semmiféle diplomáciai vagy konzuli kötődése sem.

Az isztambuli főügyészség, az amerikai-török viszály kirobbanásának másnapján, október 9-én vallomástételre bekérette az amerikai főkonzulátus egy másik állítólagos munkatársát is, Mete Cantürküt, aki a török vezetés szerint ugyancsak kapcsolatban áll a gülenista hálózattal, és szintén nem tartozik az amerikai képviselet diplomáciai állományába.

A kihallgatásra beidézett gyanúsítottat a török rendőrség azóta sem tudta kézre keríteni.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban azt állította, hogy a férfit az isztambuli amerikai külképviselet bújtatja.

Amikor október közepén amerikai küldöttség tárgyalt Ankarában a vízumkiadások felfüggesztésének ügyéről, a két fél közös munkabizottság felállításában állapodott meg.

Binali Yildirim török miniszterelnök november 7. és 11. között az Egyesült Államokba látogat, ahol többek között Mike Pence amerikai alelnökkel is találkozik. A két politikus Szíria, Irak, a terrorizmus elleni harc, a menekültválság, valamint a vízumkiadások ügyéről is tárgyal.