Fegyveresek támadták meg egy televízió székházát

Kabul, Shamshad TV, támadás
KABUL, AFGHANISTAN - NOVEMBER 07 : Afghan security officials take positions near the scene of an attack by armed men on Shamshad TV station in Kabul, Afghanistan, 07 November 2017. A group of armed men reportedly attacked a television station in Kabul. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A kabuli Shamsad televízió székházába rontottak be rendőrnek öltözött fegyveresek, tüzet nyitottak és gránátokkal támadták az embereket – tudta meg a BBC. A három támadó közül egy meghalt, két biztonsági őrt megöltek, és legalább 20 ember megsérült. Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a bejáratnál, majd ezt a fegyveresek behatoltak a pastu nyelven, Afganisztán teljes területén sugárzó Shamshad TV épületébe. Szemtanúk szerint a támadók először kézigránátokat dobáltak, majd tüzet nyitottak a biztonsági őrökre.

Afgán rendőrök a támadás helyszínén Kabulban Forrás: AFP/Shah Marai

Faisal Zalandnak sikerült a hátsó ajtón sikerült kimenekülnie az épületből. Ő biztonsági kamerákon három fegyverest látott, akik először kézigránátokat dobáltak, a biztonsági őröket lőtték le és utána támadtak a televízió munkatársaira – tudta meg az NDTV.

Hashmat Istankzai, egy másik kimenekült riporter szerint körülbelül százan dolgoztak az épületben.

Afgán hatóságok a székház közelében Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

Najib Danish, az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint a legtöbb embert kimentették a székházból. A három merénylő közül az egyiket lelőtték, két biztonsági őr meghalt, és legalább 20 ember megsérült – mondta a szóvivő az AFP-nek.

Az Al-Jazeera szerint az ostrom körülbelül egy órán át tartott.

Az Iszlám Állam terrorszervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül vállalta a merényletet, bár nem ismertetett bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a merénylők a tagjai közé tartoztak.

A Shamshad TV a támadás után megszakította műsorát, amelyet két és fél órás szünet után újraindítottak, bár akkor még tartott az épület felső szintjeinek átvizsgálása.

Kabul, 2017. november 7. Az afgán biztonsági erők egyik tagja újságírókat menekít ki a magánkézben működő, pastu nyelven, Afganisztán teljes területén sugárzó Shamshad TV épületéből, amelyet fegyveresek támadtak meg Kabulban 2017. november 7-én. A támadók egyike felrobbantotta magát, néhány társa behatolt az épületbe és több embert megölt. (MTI/EPA/Hedajatullah Amid) Forrás: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Abid Ehsas, a csatorna munkatársa egy kabuli kórházban a rivális Tolo News-nak nyilatkozott:

Hozzátette, hogy a többség gyorsan ki tudott menekülni, de volt, aki az ablakon ugrott ki. Állítása szerint a csatorna korábban nem kapott halálos fenyegetéseket.

Afganisztánban az utóbbi időben egyre több támadás ér újságírókat. Tavaly 13 médiaalkalmazottat öltek meg az országban, közülük tíznek haláláért a tálibok voltak felelősek. 2016 januárjában a tálibokat élesen bíráló Tolo TV egyik minibusza ellen követtek el öngyilkos merényletet a lázadók. A támadásban hét ember halt meg.