Gázkamrává változott Újdelhi, egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a szmog miatt

2017.11.07. 18:19

A légszennyezettség magas szintje miatt Újdelhiben egészségügyi vészhelyzetet hirdetett kedden az indiai orvosi kamara (IMA).

A nap folyamán a 19 milliós lakosú indiai fővárosban helyenként a PM 2,5, azaz 2,5 mikrométer vagy annál kisebb részecskék aránya a maximálisan mérhető köbméterenkénti 999 mikrogramm fölé emelkedett, vagyis az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó értékre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott egészségügyi határérték a legfeljebb 50 mikrogramm légköbméterenként. Arvind Kumar, a főváros Gangaram nevű kórházának orvosa szerint Újdelhi mostani légszennyezettségének mértéke olyan,

mintha valaki 50 szál cigarettát szívna el egy nap.

A szmogriadó miatt elrendelték az iskolák zárvatartását - jelentette be Manish Sisodia, az indiai főváros oktatási ügyekben illetékes tisztségviselője.

A gyerekek, idősek, terhesek, szívbetegek és légúti megbetegedésekkel küzdő embereknek az NDTV indiai televízióban nyilatkozó K.K. Aggarvál, az IMA elnöke azt javasolta, ne menjenek ki az utcákra. Az IMA egyben felkérte a hatóságokat, hogy a futók egészségére tekintettel mondják le a november 19-i félmaratont a városban.

Az EPCA indiai környezetvédelmi hatóság pedig javaslatot tett az autós forgalom korlátozására a parkolási díjak drasztikus megnövelésével.

"Újdelhi gázkamrává változott" - üzente Arvind Kejrival a fővárosi közigazgatási körzet főminisztere a Twitteren. Állítása szerint a szmogért a szomszédos indiai szövetségi államok földművesei felelősek, akik elégetik a termés betakarítása után hátramaradt hulladékot.

A szmogot az Indiába látogató belga királyi pár is első kézből tapasztalhatta: a Fülöp belga királyról és feleségéről, Matilda királynéról készült felvételeken a barnás köd miatt alig lehetett kivenni az újdelhi elnöki palotát a háttérben.

A The Lancet nevű orvosi lap októberben megjelent tanulmánya szerint 2015-ben mintegy 2,5 millió ember halt meg Indiában a légszennyezés következtében. Mint a dokumentumból kiderült,

ez a világon mért legmagasabb érték.

Hatalmas szmogfelhő borította be a hétvégén India egyes területei mellett Pakisztán nagy részét is. Meteorológusok szombaton arra hívták fel a figyelmet, hogy a légszennyezés alapvetően a szálló por valamint a tarlóégetés és a gyárak működése nyomán felszabaduló füst miatt alakult ki, és legalább a hónap közepéig nem fog szétoszlani.