Halálos áldozatai vannak a légionárius betegségnek Portugáliában

2017.11.07. 17:53

A DGS portugál közegészségügyi hatóság szerint két ember meghalt légionárius betegségben Portugáliában, legalább 32 másik embert megfertőzött a kórokozó.

A kórokozót a múlt héten fedezték fel ismét az országban. Öt embert súlyos tüdőgyulladással intenzív osztályon ápolnak a lisszaboni Sao Francisco Xavier kórházban.

A 34 megerősített eset többségében idős emberek, vagy más krónikus betegségben szenvedők betegedtek meg.

A hatóságok szerint szakértők vizsgálják a baktérium forrását, és egyelőre nem tudni, hogy magában a kórházban fertőződtek-e meg a betegek.

A 2014-es légionárius láz okozta járvány volt a legsúlyosabb Portugáliában és az egyik legsúlyosabb a világon: a fertőzés 12 ember halálát okozta, és 375-en kapták el a kórt. A járvány akkor valószínűleg egy műtrágyaüzem hűtőtornyaiból indult.

A legionárius betegség a legionella baktériumfajhoz tartozó, levegőben található kórokozók útján terjed.

A baktérium csak abban az esetben veszélyes, ha a fertőzött vizet apró cseppek formájában belélegzi az ember. A tüdőbe jutva a baktériumok az influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, majd emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált okozhatnak. A betegség lappangási ideje két hét.