Hétszáz rabot tartanak fogva Oroszország legkeményebb börtönében. A rabok naponta egyszer másfél órát sétálhatnak. A maradék időt egy kicsi cellában kell tölteniük. Az elítélt gyilkosok között van egy férfi, aki feldarabolta és megette az áldozatát.

Az oroszországi Fekete Delfin, hivatalos nevén Hatos Számú Szövetségi Fegyház, eredetileg munkatábor volt,1745-ben nyitották meg, és a mai napig üzemel.

Munkatábornak indult, majd börtön lett a Fekete DelfinForrás: Wikimedia Commons/Lyudmila Ivanova

Ez Oroszország legrégebben működő börtöne. A nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a bejárat előtt egy nagy fekete delfinszobor áll. A szobrot rabok készítették.

 A Kazah határnál lévő börtönben a 700 legveszélyesebb orosz rabot tartják fogva, akiket korábban 

életfogytiglanra ítéltek. 

Az elítéltek között van terrorista, gyilkos, sorozatgyilkos és pedofil is.

Az első áldozatnál részeg volt

A leghírhettebb rab viszont a kannibál, aki

feldarabolta áldozatait, majd megette őket. 

Vladimir Nikolayev az első gyilkosságot balesetnek nevezte, mert részeg volt, amikor végzett a barátjával.

Vladimir NikolayevForrás: NatGeoTV

A holttestét felvonszolta az emeleti fürdőszobába, ahol hideg vízzel próbálta "újraéleszteni". Miután rájött, hogy a férfi halott, 

úgy döntött, feldarabolja.

Később evett is a húsából. Még attól sem riadt vissza, hogy a piacon kenguruhúsként árulja az emberi húst. Az egyik vevőnek azonban furcsa volt az íze, úgyhogy megvizsgálták és az orvosok emberi vért találtak benne. Röviddel ezután kapták el Nikolayevet, aki mindent bevallott, 1997-ben halálra ítélték, de később az ítéletét életfogytiglanra "enyhítették". 2001-ben került át a Fekete Delfinbe.

Más, mint az amerikai

Előző cikkünkben a világ egyik legmodernebb börtönéről írtunk, az ADX Florence-ről. Az orosz börtönőrök inkább a

Gulág stílusú fogva tartásban hisznek.

A rabokat megérkezésük után a rabszállítóból bekötött szemmel, megbilincselt, hátrafeszített kezekkel vezetik a cellákba, miközben derékból lenyomják a felsőtestüket és leszorítják a fejüket. Ezzel azonnal

mind testi, mind lelki fölénybe kerülhet az őr, 

és ezáltal a fogvatartott nem tudja behatárolni, merre jár a börtönön belül, merre lehet megszökni.

A rabokat elkülönítve helyezik el celláikban, amit három acélajtó választ el mindentől. Naponta 90 percet tölthetnek a celláikon kívül, ezalatt sétálhatnak vagy mozoghatnak az erre a célra kialakított helyiségben, de szigorú ellenőrzés mellett.

Amíg ők kint vannak, az őrök minden cellát átvizsgálnak, főleg késeket, drogot és telefont keresnek. Ellentétben az ADX Florence-el, ahol kizárólag vallási és oktató filmeket játszanak egy belső tv-hálózaton, itt a rabok tarthatnak könyveket, újságokat és rádiót is.

A Fekete Delfinben az őrök 15 percenként körbejárják a cellák folyosóit, és ellenőrzik azokat úgy, hogy a raboknak hangos „jelen”-nel kell válaszolniuk celláikból. A szökés ebből a börtönből is szinte lehetetlen, de ha mégis sikerülne, akkor ott a szibériai hideg és ott vannak az orosz medvék.