Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint több száz civil túszt tart fogva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a szíriai kormányerők által visszafoglalt Deir-ez-Zór tartomány azonos nevű székhelyén fekvő egyik szigeten.

A civil szervezet beszámolója szerint az Eufrátesz mentén elterülő város keleti végében található szigetre a hadműveletek során és Deir-ez-Zór visszavételét követően menekültek a polgári lakosok és a dzsihadisták.

Az OSDH a múlt csütörtökön jelentette be, hogy

a szíriai kormányerők visszafoglalták a várost az Iszlám Állam terrorszervezettől. A hírt a hadsereg pénteken erősítette meg.

A tartományi székhelyen szeptember elején indítottak támadást az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Iszlám Állam ellen, míg szeptember 9-én a tartomány keleti felében a Washington vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet kezdett hadműveletbe.

Habár az SDF megpróbált tárgyalni az említett szigeten található dzsihadistákkal annak érdekében, hogy szabadon engedjék a civileket, a szélsőségesek nem hajlandóak engedni, és az OSDH beszámolója szerint

a civileket élő pajzsként felhasználva próbálnak elmenekülni a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők ellenőrzése alá került területekről.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló civil szervezet ezenkívül azt is jelentette, hogy legalább nyolc civil meghalt egy tartományi faluban ismeretlen felségjelzésű harci gépek légicsapásában. További három ember halt meg a tartomány egy másik falvában, egy hasonló támadásban.

A kelet-szíriai tartomány középső részén található el-Majádín és Burkosz városok sivatagos részein a kormányerők legalább 12 tagja meghalt a dzsihadistákkal folytatott harcok során, amelyek az után törtek ki, hogy a szélsőségesek ellentámadásba lendültek a térségben - állt az OSDH jelentésében.