A zimbabwei elnök szerint a volt alelnök boszorkánysággal tört a helyére

2017.11.08. 17:32

Egyebek mellett "boszorkánydoktorok" bevonásával próbálkozott hatalomra törni Emmerson Mnangagwa zimbabwei volt alelnök – jelentette be Robert Mugabe, a dél-afrikai állam 93 éves államfője szerdán, ezzel indokolva, hogy két nappal korábban eltávolította őt posztjáról.

Robert Mugabe államfő első alkalommal beszélt nyilvánosan helyettesének menesztése óta, akit az utódlásért folyó versengés egyik fő esélyesének tekintettek. Most úgy tűnik, Mugabe felesége, Grace a legesélyesebb az államfői tisztség "megöröklésére".

Az államfő több ezer híve előtt mondott beszédében kiemelte: Mnangagwa 2014-es alelnöki kinevezése óta összeesküvést szőtt ellene. Mnangagwa akkor Joice Mujuru helyét vette át az alelnöki tisztségben, akit Mugabe szintén azzal vádolt, hogy boszorkányság útján akart hatalomra kerülni.

Robert Mugabe és felesége, GraceForrás: AFP/Alexander Joe

"Ugyanazon okokból rúgtuk ki, amiért Mujurut is el kellett kergetnünk. Az embereknek azt mondták, hogy az idén márciusban leköszönök, de nem tettem. Amint tudatosult benne Mnangagwában ez, hagyományos gyógyítókkal konzultált halálom időpontjáról – mondta a zimbabwei elnök.

Mnangagwa időközben elhagyta az országot, amit az ellene és családja ellen irányuló folytonos fenyegetésekkel indokolt. A lemondatott alelnök elmondta, hogy biztonságos helyen van, de nem árulta el, melyik országban tartózkodik.

A zimbabwei kormánypárt időközben Grace Mugabe mögé állt, hogy vegye át a menesztett Mnangagwa tisztségét a decemberi pártkongresszuson, amellyel hivatalosan is az elnöki pozíció utódlásának legfőbb esélyese lenne.

Emmerson MnangagwaForrás: AFP/Jekesai Njikizana

"Senki sem mozdíthatja el az elnököt, csak az isten" – hangoztatta Grace Mugabe szerdán. "Istenem, adj lelki békét, annak elfogadására, amin változtatni nem tudok! Szeretem az elnököm. Segíteni fogok neki az ország felvirágoztatásában."

Bár a Zimbabwét több mint 30 éve vezető Mugabe megesküdött rá, hogy indul az 2018-as választásokon, a politikus idős korára tekintettel az utódlásért folyó harc jelentősen megerősödött.
Az 52 éves Grace Mugabe vasárnap kijelentette, hogy kész a férje helyére állni.