Azt híresztelte a cseh államfőről, hogy rákos, ezért 55 millióra perlik

2017.11.10. 16:23

Milos Zeman cseh köztársasági elnök egy csütörtöki élő tévéadásban disznónak nevezte azt a brnói politikust, aki pár napja egy Facebook bejegyzésben azt állította: megbízható forrásból tudja, hogy az államfő súlyos rákbeteg, és az orvosok azt is közölték vele, hogy 3-7 hónapja van hátra. A hírt azonnal felkapta a cseh média, ugyanis a 73 éves Zeman ismét indul a 2018 januárjában esedékes közvetlen cseh elnökválasztáson.

A cseh Zöldek Pártjának volt képviselője, Svatopluk Bartík egy hét eleji Facebook-bejegyzésében nem kevesebbet állított, minthogy biztos forrásból (kilétét nem fedte fel) arról értesült, hogy Milos Zeman cseh elnök súlyos rákbeteg. Az orvosok állítólag már 3 hete közölték vele, hogy a szervezete tele van rosszindulatú, áttétes daganatokkal.

Ezért legjobb esetben is 7 hónapja van hátra, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig épphogy csak megéli a jövő év január 12 - 13-án esedékes elnökválasztásokat.

Bartík, aki nemcsak városi képviselőként, de médiatanácsadóként is tevékenykedik, azt is állította, hogy Zeman kategorikusan elutasította az orvosi gyógykezelést.

Milos Zeman, cseh államfőForrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

Csütörtökön este viszont a cseh Barrandov tévében Zeman a valótlan híreszteléseket utasította vissza olyannyira határozottan, hogy a vulgarizmustól sem tartózkodott.

Ha most a kedvenc kifejezésemmel illetném, azaz azt mondanám, hogy az az ember egy disznó, akkor vulgarizmussal vádolnának. Márpedig ő egy disznó, azért mert ilyet nem csinál az ember. Nemcsak a bocsánatkérését, de 5 millió koronát ( 55 millió forint ) is elvárok tőle a tettéért

 - mondta a tévéműsorban a cseh köztársasági elnök, aki hozzátette, hogy a brnói városi tanácsost mindenképp beperli, amennyiben az pár napon belül  nem utalja át a pénzt a választási alapjuk számlájára, az összeggel később pedig valamelyik alapítványt támogatnák. Svatopluk Bartík egyelőre nem reagált az elnök nyilatkozatára. Korábban csak annyit közölt, hogy nem hozta volna nyilvánosságra az értesülését, ha nem a legfőbb közjogi méltóságról lenne szó, így a cseh kormányalakítási tárgyalások közepette, arról nem beszélve, hogy szerinte Milos Zemán azután jelentette be újbóli megmérettetését az elnökválasztáson, hogy az orvosok közölték vele a lesújtó diagnózist.