Nem szabad, hogy a nemzetközi kapcsolatokat a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés, a hadiarzenálokkal való hivalkodás uralja Ferenc pápa szerint, aki a Vatikánban a nukleáris leszerelésről zajló nemzetközi találkozón mondott beszédet pénteken.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a korlátlan fegyverkezési versenyre fordított kiadásokat inkább a szegénység elleni küzdelemre, a békére, egészségügyre, környezetvédelemre, az emberi jogok védelmére kellene fordítani. A mai nemzetközi helyzetet ingatagnak és konfliktusokkal telinek nevezte, amelyben távolinak tűnik az atomfegyvermentes világ és a teljes leszerelés elérése. A pápa az atomfegyverkezés katasztrofális humanitárius és környezeti következményeire figyelmeztetett.

Ferenc pápa 2016. december 25-énForrás: REUTERS

Kijelentette, hogy a nukleáris fegyverek puszta birtoklása is veszélyt jelent ezek véletlenszerű felrobbanásának kockázata miatt. Az atomfegyverkezés "a megfélemlítés logikáját követi nemcsak a szemben álló felekre, hanem az egész emberiségre nézve."

Hozzátette: A nemzetközi kapcsolatokat nem uralhatja a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés, a hadiarzenálokkal való hivalkodás. A tömegpusztító, különösképpen az atomfegyverek nem tesznek mást, mint csalóka biztonságérzetet nyújtanak, és nem képezhetik az emberek közötti békés együttélés alapját, mivel ennek a szolidaritás etikájára kell épülnie.

Az egyházfő szerint az emberiség teljes elpusztítását célzó fegyverek katonai szempontból is "logikátlanok". Az egyre terjedő nukleáris technológia egyre nagyobb aggodalomra ad okot a mai geopolitikai helyzetben, amelyet a terrorizmus és az "aszimmetrikus konfliktusok" uralnak, vagyis állami és félkatonai, nem hivatalos erők közötti háborúk.

Ferenc pápa hangoztatta, hogy a világban mindenekelőtt a szenvedő embereket és népeket kell segíteni, a szolidaritást előnyben részesíteni a mindenkori érdekek egoizmusával szemben.
Az atomfegyverek nélküli világ nem utópia, de csakis a valódi fejlődés vezethet a fegyverarzenálok leszereléséhez – jelentette ki az egyházfő.

A Vatikánban zajló atomellenes csúcstalálkozó a nukleáris fegyverek betiltásáról júliusban született nemzetközi szerződést követi, amelyet 122 ország írt alá. A kétnapos vatikáni találkozón többek között az Egyesült Államok, Oroszország, Dél-Korea, Irán diplomáciai képviselői, az EU, a NATO, az ENSZ és a nukleáris fegyverek betiltásán dolgozó civil szervezetek delegációi, valamint tizenegy Nobel-békedíjas is részt vesz. Közöttük van az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett ICAN, az atomfegyverek betiltásáért küzdő civil kezdeményezés. A találkozón felszólal Vada Maszako, a második világháborúban Nagaszakira ledobott atombomba egyik túlélője.