A svédországi Malmö városának egyik rádióadója szerint péntek reggeli műsorukat egy kalózadó "szállta meg", amely egy az Iszlám Állam terrorszervezetet éltető angol nyelvű popdalt játszott újra és újra fél órán keresztül.

A dalszövegben nyugati országok lakóit buzdították, hogy csatlakozzanak a dzsihadistákhoz.

Jakob Gravestam, a Bauer Media válallatcsoport szóvivője elmondta, hogy az incidenst bejelentették a rendőrségen és a skandináv állam médiahatóságánál.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Bauer Media tulajdonában van a Mix Megapol malmöi rádiócsatorna, amelyen felhangzott a 24Malmo hírportál értesülései szerint az Allah üdvéért című nóta. A csatorna része egy magántulajdonban lévő rádiós hálózatnak, amely 24 svéd városban van jelen, és saját adatai szerint a tízmilliós Svédország lakóinak 91 százalékát éri el.

Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa. Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezetője júniusban arra figyelmeztetett, hogy néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra. Thornberg az Iszlám Állam propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedése miatt. A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmöben és Örebróban él a SAPO szerint.