A hét elején terrorgyanú miatt Franciaországban és Svájcban őrizetbe vett tíz ember közül szombaton nyolc ellen indult eljárás, heten előzetes letartóztatásba, a nyolcadik rendőri felügyelet alá került. A csoport a gyanú szerint merényletet tervezett Franciaországban, de még nem volt pontosan meghatározott célpontja.

A nyolc férfit terrorista bűnszövetkezettel vádolta meg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege. 
A 18 és 65 év közötti gyanúsítottak a dzsihadisták által gyakran használt Telegram titkosított üzenetküldőn "nyugtalanságra okot adó" üzeneteket váltottak egymással.  Kilenc embert Franciaországban vettek őrizetbe, többségüket megfigyelték a titkosszolgálatok. Egy 23 éves kolumbiai nőt pedig Svájcban állítottak elő kedden, aki három hónapra rendőri felügyelet alá került.

A tíz gyanúsított között van egy 27 éves svájci állampolgár, aki "önjelölt imámként" megfertőzte a többieket, köztük egy 65 éves volt katonát és egy radikalizálódás miatt megfigyelt testvérpárt.
Francois Molins párizsi főügyész tájékoztatása szerint a csoport tagjai a titkosított hálózatokon váltottak egymással nagyon erőszakos üzeneteket, és a következő hónapokban akartak Franciaországban merényletet végrehajtani, de a célpontokat egyelőre nem határozták meg. 
Nyomozati források szerint a gyanúsítottak egy része egyértelműen támogatja az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet. A házkutatások során fegyvereket nem találtak egyik gyanúsított otthonában sem, informatikai eszközöket viszont lefoglaltak.