Ukrán újfasiszták tartottak magyarellenes demonstrációt Beregszászon

Vágólapra másolva!
A Karpatszka Szics nevű paramilitáris szervezet az ukrán nemzetet dicsőítő, és a magyarságot megfélemlítő jelszavakkal vonultak fel vasárnap, a kárpátaljai Beregszász központjában.
Vágólapra másolva!

A több száz fős, símaszkot illetve az arcot eltakaró kendőket viselő társaság füstgyertyákkal és nagy erejű petárdák robbantása kíséretében érkezett vasárnap délután a kárpátaljai magyarok lakta városba.

A városháza elé vonulva „Szégyen, szégyen!" és „Ukrajna mindenek fölött" jelszavakat skandálva

letépték a magyar nemzeti lobogót az épület homlokzatából.

Magyarország Beregszászi Konzulátusa előtt a szónokok azt követelték, hogy Budapest ne szóljon bele Ukrajna belügyeibe. Mivel a külképviselet vasárnap nincs nyitva, a tüntetők az írásbeli petíciójukat az intézmény postaládájába dobták.

Ezután szitkozódó rigmusokat kiabálva elvonultak a beregszászi magyar főiskola előtt, majd „csendes" megemlékezést tartottak a kelet-ukrajnai harcok beregszászi áldozatainak emlékfala előtt.

A feketeruhás, álarcos résztvevők többször is konfliktust próbáltak provokálni a helyi járókelőkkel, akik azonban sietve elhagyták a helyszínt. A felvonulást kísérő rendőrök békésen szemlélték a rendbontást, és csak ímmel-ámmal avatkoztak be, ha eldurvulni látták az eseményeket – írják a szemtanúk az internetes közösségi oldalakon.

A Karpatszka Szics előre bejelentette, hogy Beregszászon erődemonstrációt fognak tartani vasárnap a magyar sovinizmus és szeparatizmus ellen, illetve közölték, hogy

A fenyegetések, és az agresszív fellépésük ellenére a hatóságok meglehetősen csekély rendőri jelenlétet biztosítottak. Rohamrendőrt például senki sem látott a környéken.