Alaptalan, hogy a hétvégi varsói függetlenség napi menetet az ott csupán esetlegesen megjelent rasszista elemekkel azonosítsák – hangsúlyozta hétfői közleményében a lengyel külügyi tárca, aláhúzva azt is, hogy a lengyel hatóságok határozottan elutasítják a rasszista eszméken alapuló nézeteket.

A közlemény azután jelent meg, hogy az izraeli külügyi szóvivő vasárnap "veszélyes, a szélsőséges és rasszista elemek által szervezett" akciónak minősítette szombaton a lengyel fővárosban mintegy 60 ezer ember részvételével megtartott függetlenség napi rendezvényt.

Az izraeli diplomata reményét fejezte ki, hogy a lengyel hatóságok intézkednek majd a szervezők ellen. "A történelem arra tanít, hogy a fajgyűlölet ilyen megnyilvánulásaira azonnal és határozott módon reagálni kell" – mondta Emmanuel Nahson.

A lengyel külügyi tárca hétfői nyilatkozatában leszögezte: november 11-én a hagyományos függetlenség napi menetet tartották meg Varsóban, ennek résztvevői "békésen kinyilváníthatták hazafias érzelmeiket". "A menet a különféle nézeteket valló, de a közös értékek – a szabadság és a független haza iránti hűség – mentén egységet vállaló lengyelek nagy ünnepe volt" – áll a közleményben.

A tárca úgy értékeli, hogy "alaptalan az esemény domináló elemévé nyilvánítani azt, ami ott kizárólag esetlegesen jelent meg".

Varsóban szombaton különféle irányultságú tömörülések összesen 12 menetet tartottak az állami ünnep, a függetlenség napja alkalmából, annak emlékére, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves feldaraboltság után visszanyerte függetlenségét.

Köztük a legnagyobbat, a 2010 óta az úgynevezett nemzeti körök, többek között a parlamenten kívüli, jobboldali Nemzeti Radikális Tábor (ONR) által szervezett, úgynevezett függetlenség menetét, politikai hovatartozástól függetlenül, a társadalom szélesebb rétegei – fociszurkolók, egyetemisták, családok és idősebb emberek egyaránt – magukénak tartják. Az idei, Mi Istent akarjuk! címmel szervezett meneten túlnyomóan hazafias jelszavakat skandáltak; a kommunista- és náciellenes transzparensek mellett egyesek az "Európa vagy fehér lesz, vagy néptelen", valamint a "Testvérnemzetek fehér Európája" jelszó alatt vonultak.

Ebben a vonatkozásban a külügyi közlemény aláhúzza azt is, hogy Varsó "határozottan elutasítja a rasszista, az antiszemita és az idegengyűlölő eszméken alapuló nézeteket". A dokumentum felidézi, hogy október végén a tárca vezetői határozottan elutasították az egyik függetlenség napi rendezvényre készülő Richard B. Spencernek, az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb fajvédőjének beutazását. Spencert 2014 októberében Magyarországról utasították ki, és három évig nem léphetett be egyetlen schengeni állam területére sem.

A függetlenség menetén felbukkanó rasszista jelszavak kapcsán Patryk Jaki lengyel igazságügyi miniszter-helyettes hétfőn nem zárta ki büntetőjogi következmények levonását, valamint azt sem, hogy adott esetekben provokáció történt.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna hétfői sajtóértekezletén "a gyűlölet, az agresszió, az idegengyűlölet, sőt a nácizmus" megnyilvánulásairól beszélt, amelyekért a Jog és Igazságosság (PiS) politikáját tette felelőssé, követelve, hogy a kormánypárt – amely egyébként Krakkóban tartotta meg saját függetlenség napi rendezvényeit – "keményen határolódjék el" ezektől.