Másodfokú lavinaveszélyre figyelmeztetnek a Magas-Tátrában

2017.11.14. 11:52

A Szlovák Hegyi Mentőszolgálat reggeli figyelmeztetése szerint az ötös skálán másodfokú lavinaveszély van érvényben a Magas-Tátrában, ahol éjjel több mint 30 cm-es friss, száraz hó hullott. 

 A Magas- és a Nyugati-Tátrában (Liptói-havasok) ma hajnalra meghaladta a 30 centimétert a frissen lehullott száraz hó magassága, ezért a Szlovák Hegyi Mentőszolgálat az 1700 méter feletti szakaszra másodfokú lavinaveszélyre figyelmeztető risztást adott ki. Martin Buliak szolgálatvezető szerint főleg a meredek lejtőkön nagy a omlásveszély, ezért a sielni vágyókat arra figyelmeztette, hogy kerüljék el az ott található, egyébként sem veszélytelen lesiklópályákat.

A Magas-Tátrában a korábbi évekhez képest idén jóval korábban, már október utolsó napjaiban is volt síelésre alkalmas hó.Forrás: MTI/PAP/Grzegorz Momot

 Az Alacsony-Tátrában, illetve az Alacsony- és Magas-Fátrában jóval kisebb a hóréteg, ott pillanatnyilag nem kell lavinától tartani. Azokon a részeken először csak havas eső volt, amely később átment havazásba, így ott kiválóak a körülmények"

- tette hozzá Martin Buriák. A szakember azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez képest az idén jóval több hó gyűlt össze november elejére a Magas-Tátra felsőbb régióiban.

A Tátrába készülő autósokat arra figyelmeztetik, hogy hólánc nélkül eszükbe ne jusson elindulni.Forrás: MTI/PAP/Grzegorz Momot

A Lomnici-nyeregben (2190 méter) már közel egy méter vastag a hóréteg. A pályák azonban nem használhatóak, épp a lavinaveszély miatt.

Az október végén kezdődött havazás után 1700 méteres magasság felett összefüggő a hótakaró Tátralomnic felett.  A korábbi években a természet nem volt ennyire bőkezű, sokszor akár márciusig kellett várni a szezonban, hogy végre használni lehessen a nyereg pályáit.

Az üzemeltetők szerint idén a nyitáshoz szükséges hómennyiség 70%-a már lehullott, egy újabb nagyobb havazás után komolyan megfontolnák, hogy érdemes-e korábban megnyitni a fenti pályákat. A ratrakokat már kiküldték, tömörítik a havat, biztonságosabbá teszik a sziklás részeket és hódepókat építenek.

A TMR cég által üzemeltetett tátrai síterepeken (Chopok, Csorbató és Ótátrafüred) már három hete megkezdődött a liftek szokásos őszi karbantartása. November 13-án Tátralomnicon is megkezdték a felvonók karbantartását és próbajáratok indítását.

Északi szomszédunknál egységesen december 9-én indul a hivatalos téli szezon, addig csak a hétvégeken járnak a felvonók a szlovákiai hegyekben.