Öt golyót operáltak ki a szökött észak-koreai határőrből

Az incidens miatt riadókészültségbe helyezték a dél-koreai határ menti alakulatokat. Dél-koreai határőr a keszongi különleges gazdasági övezet bejáratánál.
Vágólapra másolva!
Az Origo tegnap számolt be arról, hogy egy észak-koreai határőr átszökött Dél-Koreába. Közben kiderült, hogy észak-koreai társai legalább 40 lövést adtak le a szökevény határőrre, aki előtte elkötött egy terepjárót.
Vágólapra másolva!

Az incidens vasárnap délután történt az Észak- és Dél-Korea által egyetlen, közösen ellenőrzött ún. JSA biztonsági zónában. A fiatal észak-koreai határőr előtte ellopott egy dzsipet, amellyel egészen a demarkációs vonalig hajtott. Közben az észak-koreai társai már tüzeltek rá.

Miután kiszállt a kocsiból és futni kezdett, öt golyó fúródott a testébe. Ennek ellenére sikerült átjutnia a túloldalra, ahol a dél-koreai határőrök beszámolója szerint az avar alá temette magát.

Az incidens miatt riadókészültségbe helyezték a dél-koreai határ menti alakulatokat. Dél-koreai határőr a keszongi különleges gazdasági övezet bejáratánál. Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A dél-koreai határvadászok azonnal mentőhelikoptert hívtak hozzá, és az egyik közeli katonai kórházba szállították, ahol egy több mint 4 órás műtéttel sikerült megmenteni az életét.

Az operációt végző egyik orvos ezt követően csak annyit közölt, hogy öt töltényt távolítottak el az észak-koreai dezertőr belső szerveiből, és a páciensük túl van az életveszélyen. A névtelenséget kérő orvos még annyit közölt, hogy a szökevény határőr még nincs eszméleténél, azaz kihallgatható állapotban. A dél-koreai határőrség szóvivője szerint 1984 óta ez volt az első olyan eset, amikor lövöldözés történt a két ország közötti biztonsági zónában.

33 éve az észak-koreai határőrök egy orosz állampolgárra nyitottak tüzet, akinek végül sikerült sértetlenül átszaladni Dél-Koreába.