Lövéseket hallottak a zimbabwei elnök lakásánál

2017.11.15. 04:28

A Robert Mugabe zimbabwei elnök fővárosi rezidenciájánál történt állítólagos lövöldözését az AFP francia hírügynökség jelentette szerdán. Katonai puccsról lehet szó.

Amennyiben az értesülés igaz, az tovább erősíti a kelet-afrikai országot 37 éve kormányzó, 93 éves Mugabe elleni katonai puccsról szóló híreszteléseket.

Az elnök és családja jól vannak, a hadsereg gondoskodott biztonságukról.

Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy katonák és katonai járművek jelentek meg a főváros, Harare utcáin, és szemtanúk
három nagy robbanást hallottaka város központjában.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.

Robert Mugabe zimbabwei elnökForrás: AFP/Alexander Joe

 

Katonák foglalttak el egy állami épületet

A Zimbabwe állami műsorszórójának, a ZBC székhelyét szerdára virradóra szállták meg. 

Az Egyesült Államok nagykövetsége ideiglenesen bezárt, munkatársait és az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat arra kérte, hogy maradjanak otthon további értesítésig.

Gyakorinak számít a harckocsik jelenléte a fővárosban, ám az időzítés tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépjen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.

A katonák tagadják a puccsot

Zimbabwei katonai tisztviselők tagadták szerdán az állami televízióban, hogy a kelet-afrikai ország elnöke ellen puccs van folyamatban.

A tisztviselők hangsúlyozták, hogy nem folyik katonai puccs a kormány ellen. Úgy fogalmaztak, hogy a katonaság "bűnözők" ellen lépett fel Mugabe köreiben, s mihelyst végrehajtották a műveletet, minden visszatér a normális kerékvágásba.