A polgárháború szélére sodródott a súlyos gazdasági válságban lévő Zimbabwe, miután a hadsereg átvette az uralmat Robert Mugabétől a dél-afrikai országban. A diktátor valószínűleg házi őrizetben van. A puccs mögött az állhat, hogy a múlt héten Mugabe menesztette Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnököt, akit összeesküvés szervezésével vádolt meg. Az alelnök elmenekült az országból, de a puccsot követően rögtön vissza is tért. A hatalomátvétel mögött a gazdaság teljes összeomlása is szerepet játszhatott, de egy kínai szál is feltűnt a háttérben.

A zimbabwei hadsereg szerda hajnalban az általa elfoglalt ZBC állami televízióban közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. A hadsereg képviselői hozzátették: akciójukkal a 93 éves elnök köreihez tartozó, az országnak "gazdasági és szociális szenvedést okozó bűnözők" ellen léptek fel. Elutasították azt a vádat, hogy katonai puccsot hajtottak végre. Kifejezték abbéli reményüket, hogy a helyzet Zimbabwéban visszatér a normális kerékvágásba.

A Reuters és több más külföldi forrás szerint tisztelettel beszéltek az államfőről, a fegyveres erők főparancsnokának és őméltóságának nevezték. Azt állították, hogy az elnöknek és családjának nem esett baja, biztonságban vannak. Ígéretet tettek arra, hogy megvédik a köztisztviselőket, és garantálják az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét. Egyelőre azt nem lehet tudni, hogy hol van Mugabe, mivel az elnök a katonák hatalomátvétele óta semmilyen üzenetet nem küldött.

A videofelvételről készült képen Sibusisiwe B. Moyo dandártábornok, a zimbabwei védelmi erők szóvivője a hadsereg által elfoglalt ZBC állami televízió hararei stúdiójában bejelenti, hogy a katonaság átvette az ország irányítását Robert Mugabe zimbabwei elnök kormányátólForrás: MTI/AP/ZBC/-------------------

Őrizetben a pénzügyminiszter

Hírforrások korábban arról számoltak be, hogy lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, miután katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában. A legfrissebb értesülések szerint katonák és páncélos járművek lezárták a kormányhivatalokhoz, bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utakat. Egy kormányzati forrás bejelentette, hogy a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert. Chombo magas rangú tisztségviselője a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormánypártnak.

A hatalomátvételt vélhetően Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztése váltotta ki. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, aki így esélyessé vált arra, hogy ő lépjen férje helyére. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést. Az alelnök külföldre menekült. Mnangagwa a menesztését követően elhagyta az országot, de a Guardian szerint a puccsot követően visszatért Zimbabwébe. A Guardian szerint a Dél-Afrikai Köztársaságba menekült a volt alelnök, így minden bizonnyal Pretoria támogatni fogja az új vezetőt, ami komoly segítség lesz a számára, hogy stabilizálja a hatalmát.

Nyugalom van Hararéban

Egyelőre Hararében nyugodt a helyzet, a belvárosban nem sokan sétálnak. Egy helyi tisztségviselő szerint az emberek szeretnék elkerülni a vérengzést, de bíznak benne, hogy lesz változás.

Ellenez mindenféle alkotmányellenes változást Zimbabwéban Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. A dél-afrikai államfő nagyon aggasztónak nevezi a zimbabwei helyzetet, és nyugalomra, önmérsékletre, a politikai patthelyzet barátságos megoldásáraszólít fel minden érintett felet. A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) regionális szervezet "kész segíteni, ha szükséges" - tette hozzá Zuma, aki mindig hűségesen támogatta Mugabét.

Az alelnök menesztése állhat a puccs mögöttForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Stringer

Pekingből hazatérve döntött a vezérkari főnök

Constantino Chiwenga vezérkari főnök korábban nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül az ország függetlenségi harcában hajdan részt vett tagok ellen. Chiwenga egyébként a múlt héten Pekingben folytatott tárgyalásokat a Guardian értesülése szerint. Peking most azt közölte, hogy teljesen normális egyeztetéseket folytattak a vezérkari főnökkel. Most figyelemmel követik a Zimbabwében történteket, és bíznak benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzet.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az elnök felesége, Grace Mugabe erős bázist épített ki magának a Zanu-PF-en belül és annak befolyásos ifjúsági szervezetében, így viszont konfliktusba került a függetlenségi háború veteránjaival, akik korábban kivételezett helyzetet élveztek a párt soraiban, de az utóbbi években sorra kikerültek a kormányzati és a párttisztségekből. Most, nagy kérdés, hogy a kormánypárt hívei felveszik-e a küzdelmet a hadsereg tagjaival, vagy pedig elfogadják a kialakult helyzetet. Egy esetleges polgárháború csak még mélyebbre taszítaná Zimbabwét.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök múlt héten Kínában tárgyaltForrás: AFP/Jekesai Njikizana

A veteránok örülnek

Időközben az alkotmányos demokráciához való békés visszatérést szorgalmazta a zimbabwei ellenzék. A Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevű párt, amely a Mugabe vezette Zanu-PF legjelentősebb belpolitikai ellenfele volt az utóbbi két évtizedben, közleményében kifejezte abbéli reményét, hogy a hadsereg beavatkozása elvezet egy "stabil, demokratikus és haladó nemzetállam megteremtéséhez".

A zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője felszólította szerda reggel a Dél-afrikai Köztársaságot, Dél-Afrika többi országát és a nyugati hatalmakat, hogy állítsák helyre kapcsolatukat az országgal, miután a hadsereg átvette a hatalmat. Chris Mutsvangwa üdvözölte a hadsereg lépését mint "a hatalommal való arcátlan visszaélés vértelen korrekcióját", egy "szakadék szélén álló ország megmentését". A zimbabwei rendőrség főparancsnoka szolgálatba rendelte az ország összes rendőrét - közölte az AP hírügynökséggel az állomány egy neve elhallgatását kérő, magas rangú tisztségviselője.

Hiperinfláció és teljes összeomlás

A mostani puccsban gazdasági okok is szerepet játszottak, mivel alig egy évtizeddel azután, hogy a hiperinfláció elértéktelenítette a zimbabwei dollárt és vele együtt az emberek nyugdíját és megtakarításait, a délkelet-afrikai országban megint jelentősen nőni kezdtek az árak. Zimbabwe 2009-ben az amerikai dollárt, a brit fontot és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, miután elszabadult az infláció, aminek a mértékére csak következtetni lehet. A kormány ugyanis 2008-ban leállította az ezzel kapcsolatos adatközlést az egyes termékek árának követhetetlensége miatt.

Robert Mugabe 37 éve irányítja diktatórikus módon az országotForrás: AFP/Jekesai Njikizana

Egyes számítások szerint 2008 októberében az infláció 79,6 milliárd százalék volt, röviddel később már 500 milliárd százalék. A kormány egyre magasabb névértékű bankókat bocsátott ki. A 100 ezer milliárd címletű volt a legnagyobb, ezt valamikor 2009 elején hozta forgalomba a zimbabwei jegybank. 2009 áprilisában megszüntették a nemzeti valuta, a zimbabwei dollár használatát. A nemzeti deviza elértéktelenedése annak a gazdaságpolitikának a következménye, aminek a hatására az egykor virágzó gazdaság totálisan összeomlott, az egykor Afrika éléskamrájának nevezett országban súlyos élelmiszerhiány alakult ki.

Az elmúlt nyolc évben ugyan nagyjából stabilizálódott a pénzügyi helyzet, az elmúlt két hónapban azonban akuttá vált a devizahiány, és ebből adódóan sok termék eltűnt a boltok polcairól, más cikkeknek az ára pedig szinte naponta emelkedik. Általában a havi 50 százaléknál nagyobb árszínvonal-emelkedést nevezzük hiperinflációnak. A Reuters idézte Steve Hanke, az amerikai Johns Hopkins University professzorát, aki szerint Zimbabwe ismét a hiperinfláció állapotába került. Ezt támasztja alá a zimbabwei székhelyű Econometer Global Capital is, amely szerint szeptemberben 65 százalék volt az infláció. A zimbabwei statisztikai hivatal egészen más következtetésre jutott, számításai szerint a szeptemberi infláció 0,78 százalék volt.

Mugabe sokat tett a független Zimbabwéért

Robert Mugabe 37 éve irányítja az országot. Afrikában rendkívüli elismertségnek örvend, a nyugat szerint azonban az elnök egy olyan despota, aki katasztrofális vezetéssel romba döntötte a gazdaságot, és az erőszaktól sem riad vissza, hogy megtartsa hatalmát - ezzel gyakorlatilag tönkretette Afrika egyik legígéretesebb államát. Mugabe Salisburyben született 1924. február 21-én. 1951-ben sikerrel diplomázott, élete során még 6 különböző felsőfokú oklevelet kapott különböző felsőoktatási intézményektől.

Kudzai Chipanga, a kormánypárt ifjúsági szervezetének vezetője erős bázissal rendelkezikForrás: AFP/Jekesai Njikizana

1960-ban tért vissza Zimbabwéba, s még ebben az évben belépett a Nemzeti Demokratikus Pártba. Hamar ismert személyiség lett az országban, erőteljes hangvételű beszédeivel a gyarmati rendszer és hatóság ellen tüzelte a közvéleményt. Pártjával együtt követelte az angolok mielőbbi kivonulását, Zimbabwe (akkor Dél-Rodézia) teljes függetlenségét. 1964-ben Mugabét egyik beszéde következtében letartóztatták, az elkövetkező tíz évét börtönben töltötte.

1974-ben szabadult, s pártjában nőtt a népszerűsége. Vértelen puccsal átvette a hatalmat a párt felett, s létrehozott a szervezeten belül egy katonai szárnyat. 1978-ban nemzetközi nyomásra Ian Smith kénytelen volt választásokat kiírni. Robert Mugabét 1980-ban miniszterelnöknek választották, az elnök Canaan Banana lett. 1980. április 18-án kikiáltották Zimbabwe függetlenségét. Mugabe 1987-ben megszüntette a miniszterelnöki hatalmat, és elnöknek nevezte ki magát, megszerezve az ország felett az abszolút hatalmat. Azóta Mugabét többször is újraválasztották, általában erősen vitatott körülmények között.