Rendőrök tartóztatták fel csütörtökön azt a több mint száz afrikai migránst, aki napok óta az egyik észak-olaszországi táborból Velence városa felé menetel méltóbb életkörülményeket követelve.

Velence előtt rendőrök állták útját a kizárólag afrikai férfiakból álló migránscsoportnak megakadályozva, hogy bejussanak a városba. A migránsok nemet mondtak arra, hogy táborokba szállítsák őket. Velence prefektusával akartak egyeztetni jobb feltételeket követelve maguknak.

A több mint százfős csoport hétfőn indult el a Velencétől 85 kilométerre található Cona táborából. Országutakon gyalogoltak Velencéig magukkal cipelve minden személyes tárgyukat, kis böröndökben vagy zacskókban. Egy éjszakára Padova magasságában egy plébános befogadta őket a templomba. Egy Elefántcsontpartról érkezett férfit szerda éjszaka elütöttek az országúton.

Cona, 2017. november 16. Az életkörülményeik miatt tiltakozó illegális bevándorlók conai táborukból a 85 kilométerre fekvő Velence felé mennek 2017. november 16-án. A migránsok tüntetését az USB olasz szakszervezet támogatja. ( (MTI/AP/ANSA/Andrea Merola)Forrás: MTI/AP/ANSA/Andrea Merola

A migránsok a Conában működő menedékkérő-tábor szerintük rossz állapotai miatt tiltakoznak hangsúlyozva, hogy az egykori katonai támaszpontból kialakított központban télen alig van fűtés. Januárban lázadás tört ki a táborban egy fiatal elefántcsontparti lány hirtelen megbetegedése és halála miatt:

a migránsok gyilkosságra gyanakodtak és túszul ejtették a tábor olasz dolgozóit.

Cona, 2017. november 16. Az életkörülményeik miatt tiltakozó illegális bevándorlók conai táborukból a 85 kilométerre fekvő Velence felé mennek 2017. november 16-án. A migránsok tüntetését az USB olasz szakszervezet támogatja. (MTI/EPA/Andrea Merola)Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Az olasz belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint év eleje óta több mint 114 ezer migráns érkezett Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett majdnem 167 ezerhez képest. További 200 ezerre teszik az olaszországi központokban tartózkodók létszámát.