Döcögve mennek előre a brexit-tárgyalások

politics Horizontal Britain's Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) David Davis leaves 10 Downing Street after attending the weekly meeting of the Cabinet in central London on November 14, 2017.
British Prime Minister Theresa
David Davis
Vágólapra másolva!
London számos "kreatív kompromisszumra" vállalt kötelezettséget a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon, de az Európai Unió e kompromisszumkészséget "nem mindig viszonozza" - mondta pénteken a kilépési tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium vezetője.
Vágólapra másolva!

David Davis a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak kérdésében London "minden tőle telhetőt megtett", lehetővé kívánja tenni például, hogy a Nagy-Britanniában élő több mint 3 millió külföldi EU-állampolgár a brit EU-tagság megszűnése után is szavazhasson a brit helyhatósági választásokon. Az Európai Unió azonban "képtelennek tűnik arra", hogy ugyanezt garantálja az uniós országokban élő több mint egymillió britnek - mondta a Brexit-minisztérium vezetője.

Nem először panaszkodik

Davis nem először tesz hasonló tartalmú szemrehányást az EU-nak. A londoni alsóház őszi ülésszakának megnyitóján, az addigi Brexit-tárgyalási fordulók eredményét összegezve azt mondta: a tárgyalások nyilvánvalóvá tették, hogy a brit kormány "sokkal rugalmasabb és gyakorlatiasabb" hozzáállást tanúsít, mint az EU.

David Davis Forrás: AFP/Ben Stansall

David Davis abban a felszólalásában is azt hozta fel példaként, hogy az unió egyelőre nem tervezi az EU-országokban élő brit állampolgárok jelenlegi szavazati jogának fenntartását, jóllehet London egyértelművé tette, hogy biztosítani kívánja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok részvételi és szavazati jogosultságait a brit helyhatósági választásokon.

Decemberben döntést szeretnének

London szeretné, ha a decemberi EU-csúcstalálkozón döntés születne a Brexit utáni kapcsolatrendszer - főleg a kereskedelmi kapcsolatok - feltételeiről szóló második tárgyalási szakasz elkezdéséről. Az Európai Bizottság azonban ezt ahhoz köti, hogy addig érdemi előrelépés történjen a kilépés feltételrendszerének ügyében, mindenekelőtt a külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak, az EU-val szembeni brit pénzügyi kötelezettségek rendezésének, valamint az Írország és Észak-Írország közötti jövőbeni határforgalom szabályozásának kérdésében.

Nincs megfelelő fázisban

Simon Coveney ír külügyminiszter, aki pénteken Dublinban tárgyalt Boris Johnson brit külügyminiszterrel, a megbeszélés után egyértelműen kijelentette: a tárgyalási folyamat egyelőre "nincs megfelelő fázisban" ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második szakaszba. Johnsonnal közösen tartott sajtótájékoztatóján Coveney azt mondta, hogy

vannak még mindig nyitva. Az ír külügyminiszter ezek közül kiemelte az Írország és Észak-Írország közötti majdani határszabályozás kérdését, amely szerinte "további tisztázásra szorul".

Testreszabott különmegoldás

Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határa lesz egyben az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi határa a brit EU-tagság megszűnése után. E határon jelenleg semmiféle vám- és útlevélellenőrzés nincs, és sem Dublin, sem London, sem az észak-írországi pártok nem kívánják visszaállítani a határőrizeti rendszert. Konkrét javaslatok azonban egyelőre nem születtek arról, hogy miként lehetne elkerülni a határellenőrzés bevezetését, különös tekintettel arra, hogy London a Brexit után szabályozni kívánja az Európai Unióból érkező bevándorlást.
Az ír külügyminiszter szerint "valamilyen testreszabott különmegoldásra" lesz ebben a kérdésben szükség, ennek hiányában ugyanis a Brexit "írországi szemszögből nézve ugrás lesz a sötétbe".