Legalább kilenc ember meghalt és 19 megsérült pénteken Bulgáriában egy közúti balesetben, mert egy kisbusz átment a szembejövő sávba, és belerohant egy teherszállítóba - közölte a bolgár belügyminisztérium.

A baleset helyi idő szerint 12 óra után történt a fővárost, Szófiát a Fekete-tenger partján fekvő Várna városával összekötő országút mentén. A kisbuszon a nyugat-bulgáriai Pernik városából származó vak emberek egy csoportja utazott, akik egy kirándulásból indultak haza. A tragédia miatt Pernik városa gyásznapot rendelt el jövő hétfőre.

A balesetben a kisbusz vezetője meghalt. A sérülteket kórházba szállították, némelyikük állapota válságos - közölte a belügyi tárca, amely azonban nem tért ki a válságos állapotban lévő sérültek számára. Kiril Ananiev egészségügyi miniszter elmondta, hogy a sérültek egy részét az ország középső részében található Lovecs város kórházába szállították, míg másokat a fővárosba szállítanak kezelésre.

A baleset okait egyelőre vizsgálják. A rendőrség jelenleg is a helyszínen van, a baleset környékét lezárták.

Bojko Boriszov miniszterelnök a balesetet szenvedett kisbusz teljes körű kivizsgálására utasította a közlekedési minisztériumot.

Az Európai Unión belül a 7,1 milliós lakosú Bulgáriában a legmagasabb a halálos közúti balesetek aránya. A belügyminisztérium adatai alapján 2017 első 10 hónapjában összesen 535 ember vesztette életét közúti balesetekben a bolgár utakon.