Gyerekmigránsok árasztják el Spanyolországot télen is

2017.11.24. 09:55

A líbiai és a szíriai migránsok mellett egyre nagyobb számban érkeznek az európai partok felé, általában csónakkal algériai migránsok is. Ami új jelenség: Franciaországban általában kapnak ideiglenes munkavállalási engedélyt az algériaiak a közös történelmi múlt miatt, így logikusnak tűnt, hogy elsősorban oda akarnak eljutni az algériaiak. Ez viszont megváltozott, inkább Spanyolország a célpont, ott valahogy eltűnnek és mennek Európa közepe felé.

Az afrikai spanyol enklávéban, Melillában emelt kerítésen rendszeresen másznak át migránsok 2014. AFP PHOTO/ BLASCO AVELLANEDAForrás: AFP/Blasco Avellaneda

Franciaországban ugyanis azonnal nyilvántartásba veszik őket, folyamatosan jelentkezniük kell a hatóságoknál, hivatalosan munkát kell vállalniuk az ideiglenes tartózkodási engedélyért. Spanyolországban - ami egyébként földrajzilag is közelebb van Algériához és relatíve könnyebben el lehet odáig jutni - félig-meddig menekültként kezelik őket, és nagyon könnyen eltűnhetnek a hatóságok elől.

A múlt héten minden egyes nap több száz algériai migráns jutott be Spanyolországba a tengeren keresztül. Az elmúlt egy hónapban 800 gyerek érkezett, szülők nélkül. Mindannyian algériaiak. Arra számítanak, hogy függetlenül attól, hogy hideg lehet a tél, a migránsáradat nem fog csillapodni.

Migránsok a Földközi-tengerenForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Szakemberek szerint hamarosan mind Spanyolországban, mind az unió más országában új jelenséggel kell szembesülni: az algériai migránsok rohamával. Ráadásul Brüsszel ígérete a migránsok szétosztásáról tovább buzdítja az algériai fiatalokat, hogy érkezzenek nyugodtan Európába.