A szavazóknak a december 21-ei katalán előrehozott választásokon a Mariano Rajoy vezette madridi kormány - az autonóm régió függetlenségi törekvésének gátat szabó - beavatkozását kell jóváhagyniuk vagy elutasítaniuk - jelentette ki Charles Puigdemont volt katalán elnök szombati sajtókonferenciáján a belgiumi Oostkampban.

A Belgiumba menekült Carles Puigdemont korábbi miniszterei és 90 politikai híve jelenlétében bejelentette indulását a választásokon. Ez az a választási lista, amelyről Rajoy nem akarja, hogy nyerjen - tette hozzá.

Carles PuigdemontForrás: AFP/Pau Barrena

A volt katalán elnököt és kormányának 13 tagját (köztük a Belgiumban tartózkodó 4 kabinettagot) Spanyolországban egyenként akár 30 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik zendülés miatt. Azt a 9 politikus, aki Spanyolországban maradt, előzetes letartóztatásba helyezték.Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást, amelyen a résztvevőknek, a választásra jogosultak 42,3 százalékának mintegy 90 százaléka szavazott az elszakadásra Spanyolországtól.

Barcelona, 2017. október 29. Carles Puigdemont leváltott katalán elnök áthúzott fényképét tartja egy egységpárti tüntető a független katalán köztársaság létrehozását ellenző Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet „Mind Katalónia vagyunk!” jelszóval meghirdetett megmozdulásán Barcelonában 2017. október 29-én, két nappal az után, hogy a katalán parlament megszavazta a köztársaság létrehozását célzó javaslatot. A több százezres felvonulás élén három ellenzéki párt, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetői haladtak. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)Forrás: MTI/EPA/EFE/Javier Etxezarreta

Madrid a szavazást alkotmányellenesnek minősítette.A katalán parlament október 27-én kiáltotta ki a függetlenséget, Mariano Rajoy spanyol kormányfő még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki.