Januártól csak 50-nel lehet autózni az ukrajnai városokban

2017.11.27. 15:21

Az ukrán kormány határozatot hozott arról, hogy a jövő év kezdetétől óránként 50 kilométerben maximálja a megengedett sebességet a gépjárművezetőknek lakott területen, a mostani óránként 60 kilométeres határral szemben - adta hírül a kabinet határozatát az Urjadovij Kurjer című hivatalos közlöny.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfői beszámolója szerint a döntést a kormány még a november 10-i ülésén meghozta. A kabinet azzal indokolta határozatát, hogy az európai országok zömében ennyi a megengedett maximális sebesség a települések határain belül, sőt bizonyos lakónegyedekben csak óránként 30 kilométer.

A kormányhatározattal Ukrajna igyekszik igazodni az európai normákhoz.

IllusztrációForrás: Origo

A kabinet egy másik határozatában azt a rendelkezést hozta, hogy a járművezetők első jogosítványukat csak kétévi időtartamra kapják meg. Ha ez idő alatt kettőnél többször nem mérik be őket óránként 70 kilométeres, vagy annál magasabb sebességgel, továbbra is vezethetnek autót, különben megvonják tőlük a vezetői engedélyt.

A közlekedési balesetek tekintetében meglehetősen rossz Ukrajna statisztikája más európai országokéhoz hasonlítva. A kelet-európai országban napi átlagban kilencen vesztik életüket közlekedési balesetben, köztük egy gyermek. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egész Európában Ukrajnában hal meg a legtöbb ember a közutakon.
Az ukrán rendőrség statisztikája szerint 2017 első hat hónapjában több mint 76 ezer közúti baleset történt az országban, amelyekben 1337-en vesztették életüket, és mintegy 15 ezren sérültek meg. Az ukrán hatóságok adatai szerint a legtöbb baleset gyorshajtás miatt következett be.