Trump Jeruzsálembe helyezné az izraeli amerikai nagykövetséget

Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök valóban komolyan tervezi az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe - mondta Mike Pence amerikai alelnök egy New Yorkban tartott rendezvényen.
Vágólapra másolva!

Az alelnök az Izrael Állam létrehozásához vezető ENSZ-határozat elfogadásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédet. Az ünnepséget New York Queens negyedének szépművészeti múzeumában tartották diplomaták és amerikai zsidó szervezetek képviselőinek részvételével. Mike Pence megfogalmazása szerint

Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy az amerikai nagykövetséget Tel Avivból Jeruzsálembe helyezi. Október elején a döntést elhalasztotta.

Azt mondta, hogy előbb a palesztin-izraeli békefolyamatnak akar esélyt adni,

bár hozzátette, hogy a döntést az ügyben nem a nagyon távoli jövőben akarja meghozni. Az ENSZ nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. A külföldi nagykövetségek is a TEl Avivban vannak. Ugyanakkor

Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem a zsidó állam fővárosa,

és az Egyesült Államokban hagyományosan mind a demokraták, mind a republikánusok belefoglalják programjukba, hogy Izrael fővárosa Jeruzsálem. A palesztinok álláspontja szerint viszont Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.