Kim Dzsongun nem nyugszik: Észak-Korea megint kilőtt egy ballisztikus rakétát

Vágólapra másolva!
Észak-Korea kilőtt keleti irányba egy ballisztikus rakétát helyi idő szerint szerdára virradóra - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A rakéta körülbelül 1000 kilométert tett meg, majd a tengerbe csapódott. Az újabb kilövést elítélte a NATO és az EU is, Japán pedig az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását követelte.
Vágólapra másolva!

A japán kormány elfogott rádiójelekből már hétfőn arra következtetett, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb rakétakísérletre készül - írja a Fox News.

A Phenjan közelében történt kilövést megerősítette az Egyesült Államok kormánya is.

A dél-koreai és amerikai hatóságok az egyelőre azonosítatlan típusú ballisztikus rakéta röppályáját elemzik - tudatta a dél-koreai vezérkar.

Időközben a Pentagon bejelentette:

az interkontinentális ballisztikus rakétát Észak-Koreából indították, és az hozzávetőleg 1000 kilométert repülve csapódott a tengerbe.

Hozzátette: sem az Egyesült Államokat, sem szövetségeseit nem fenyegette veszély.
Szöul válaszképpen a feltételezett kilövésre "precíziós rakétacsapásokat" hajtott végre gyakorló célpontok ellen. Japán, amely felett a legutóbbi észak-koreai rakéta átrepült, határozottan tiltakozott a kilövés miatt. A szigetország védelmi tárcája közölte, lehetséges, hogy

a rakéta Japán kizárólagos gazdasági tengeri övezetében csapódott be a szárazföldtől 250 kilométerre, mintegy 50 percnyi repülési időt követően.

Az NHK japán közszolgálati televízió úgy értesült, hogy Phenjan három rakétát is indított, ezek egyike csapódott a Japán-tengerbe az aomori prefektúra közelében.

Mun Dzse In dél-koreai államfő összehívta országa nemzetbiztonsági tanácsának rendkívüli ülését a történtek miatt.

Szöul szerint a rakéta 4500 kilométeres magasságba emelkedett és a fellövés helytől 960 kilométerre csapódott a tengerbe.

Dél-Korea egyesítési minisztere, Cso Mjung Gjon éppen kedden közölte, hogy a jövő év kulcsfontosságú lesz Phenjan számára, mert a Kim-diktatúra megalapításának hetvenedik évfordulóját fogják ünnepelni. A politikus figyelmeztetett:

Phenjan egy éven belül bejelentheti, hogy teljesítette atomprogramját, nukleáris arzenálja készen áll.

A NATO és az EU is elítélte a kilövést

Az újabb ballisztikus rakétakísérletet határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió is.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte:

A katonai szövetség vezetője újfent óva intette Észak-Koreát a további provokációktól, illetve az ország atom- és rakétaprogramjának beszüntetését és a párbeszéd felújítását sürgette.

Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte a történteket,

amelyekkel Phenjan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

A brüsszeli közleményben "súlyos provokációnak", "komoly fenyegetésnek" minősítették a lépést, továbbá hangsúlyozták, hogy "azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul" be kell szüntetnie a rezsimnek a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket.

Trump: Kezelni fogjuk a helyzetet

Donald Trump visszafogottan reagált az újabb észak-koreai rakétaindításra, az amerikai elnök olyan helyzetnek nevezte a történteket, amelyet kezelni fognak.

Trump kijelentette: a keddi rakétaindítás mit sem változtat az Egyesült Államok Észak-Koreával kapcsolatos hozzáállásán. Egyéb megjegyzést a történtekhez nem fűzött, és azt sem pontosította, miként gondolja el a helyzet kezelését.

James Mattis amerikai védelmi miniszter viszont hozzátette:

amelynek nagy hatótávolsága veszélyt jelent a világ minden államára.

Japán összehívná az ENSZ BT rendkívüli ülését

Abe Sindzó japán miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását követelte az újabb ballisztikus rakétakísérletet követően.

- hangsúlyozta Abe Sindzó. A felhíváshoz az Egyesült Államok is csatlakozott.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tárcája által kiadott nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség - a már meglévő ENSZ-szankciókon felül -

tegyen további lépéseket, hogy rákényszerítse Phenjant atomfegyverprogramjának leállítására.

Tillerson kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kanada kezdeményezni fogja ENSZ-tagállamok, köztük Dél-Korea, Japán és más érintett országok találkozójának összehívását, hogy megvitassák, "miként tudna a nemzetközi közösség szembeszállni Észak-Koreának a nemzetközi békét fenyegető" lépéseivel.

Idén már két rakétát fellőttek

A phenjani rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján rakéta- és nukleáris programja miatt.

Észak-Korea hatodik nukleáris robbantását szeptemberben hajtotta végre,

míg az idén két ballisztikus rakétát bocsátott fel. Tartózkodott ugyanakkor további provokációktól azután, hogy szeptember 15-én indított középes hatótávolságú rakétája elrepült Japán felett.

Észak-Korea legújabb rakétaindítását a phenjani rezsim nemzetközi kötelezettségei újabb, elfogadhatatlan megsértésének minősítette kedden Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője.